Færre farlige bilførere

Det har vært en tydelig nedgang i sjåfører som bruker mobilen bak rattet eller kjører i fylla. Det viser UPs tall for første halvår i år.

HAR LATT SEG SKREMME?: I år har det vært en stor nedgang i antall bilister som er tatt for å bruke mobilen mens de kjører. En del har nok latt seg skremme av boten på 5000 kroner som ble innført 1. januar. Foto: UP
HAR LATT SEG SKREMME?: I år har det vært en stor nedgang i antall bilister som er tatt for å bruke mobilen mens de kjører. En del har nok latt seg skremme av boten på 5000 kroner som ble innført 1. januar. Foto: UP Vis mer
Publisert

Å slå ned på bilførere som kjører for fort, bruker mobiltelefon bak rattet eller kjører i ruspåvirket tilstand, er prioriterte oppgaver for politiet.

Utrykningspolitiet har sett på tallene for første halvår i år og her finnes det en del lyspunkter som tyder på at færre bilførere har en farlig atferd bak rattet.

Færre med mobil

Tallet på antall bilførere som er tatt for ulovlig bruk av mobiltelefon bak rattet gikk ned med 14 prosent første halvår, sammenliknet med samme periode i fjor.

Mye kan tyde på at bilistene har latt seg skremme av at det 1. januar 2021 kom det nye forskrifter for dette og boten økte fra 1700 til 5000 kroner, samt at du nå får tre prikker i førerkortet.

Ifølge UP-sjef Steven Hasseldal er det fortsatt for tidlig å si om det er disse endringene som har ført til at færre lar seg friste til å bruke mobilen mens de kjører.

Færre råkjørere

Antall førere som ble anmeldt for kjøring i ruspåvirket tilstand gikk også ned med 12 prosent første halvår. Skjenkestopp og færre sosiale sammenkomster som følge av korona-restriksjoner er trolig en del av forklaringen, tror politiet. Noe av nedgangen kan også skyldes at færre testes.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer