55 000 slapp fotoboks-boten

Færre går i fotoboks-fella

I fjor ble 65 725 bilister bøtelagt og anmeldt i fotoboksene og måtte ut med 185 millioner kroner til statskassa. Rundt 55 000 til ble fotografert, men slipper å betale.

SÅ MANGE RYKER: De 66.000 bilistene som ble tatt for fort-kjøring i fotoboksene langs norske veier i fjor, måtte bøte med 185 millioner kroner til statskassa. Foto: Rune Korsvoll
SÅ MANGE RYKER: De 66.000 bilistene som ble tatt for fort-kjøring i fotoboksene langs norske veier i fjor, måtte bøte med 185 millioner kroner til statskassa. Foto: Rune Korsvoll Vis mer
Publisert

Det er store tall når vi snakker om antall bilister som blir bøtelagt, anmeldt eller mister førerkortet etter å ha passert fotoboksene langs norske veier i for høy hastighet. I 2020 fikk over 62.000 bilister forenklet forelegg, mens rundt ble 2 700 anmeldt for særlig høy overtredelse av fartsgrensen. 519 mistet førerkortet.

Likevel er dette en ganske stor nedgang fra 2019, da over 69 000 måtte bøte for de samme forseelsene. Og det til tross for at antall timer som fotoboksene var i drift, var noe høyere i 2020 enn i 2019.

I 2017 var tallet på bøtelagte og anmeldte bilister til sammenlikning nesten 86.000.

Flere holder fartsgrensen

Vivi-Ann Haukås er enhetsleder ved politiets ATK-senter, og synes tallene er gledelige og følger trenden fra de siste årene:

- Stadig færre blir fotografert for å kjøre for fort. At flere overholder fartsgrensen på de utsatte stedene der vi har satt opp fotobokser, er en positiv og ønsket utvikling. Spesielt i et år der fotoboksene oftere var i drift og kontrollerte tre millioner flere biler enn i 2019, sier Vivi-Ann Haukås.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer