Færre trafikkulykker fredag den 13.

I dag er det fredag den 13., men det er ingen grunn til å være redd for å sette seg bak rattet: Det er færre ulykker på veiene denne dagen enn på en vanlig fredag.

IKKE VÆR NERVØS: Tallene fra forsikringsselskapene viser at det ikke er flere ulykker i trafikken fredag 13. enn en vanlig fredag - heller færre. Bildet viser imidlertid en typisk fredagsbulk. Foto: Rune Korsvoll
IKKE VÆR NERVØS: Tallene fra forsikringsselskapene viser at det ikke er flere ulykker i trafikken fredag 13. enn en vanlig fredag - heller færre. Bildet viser imidlertid en typisk fredagsbulk. Foto: Rune Korsvoll Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I fjor hadde vi fredag den 13. både i mars og november. Vi har sjekket skadestatistikken til forsikringsselskapene for å se om det er flere uhell og ulykker i trafikken denne dagen enn en vanlig fredag. Her er svaret:

Fredag den 13. mars i fjor ble det registrert til sammen 1167 skader i trafikken. Da er både personbiler, lastebiler, motorsykler, mopeder og fotgjengere inkludert. Fredag 6. mars var taller 1221.

Lite å frykte

Fredag den 13. november ble det registrert 848 skader, mot 949 fredagen før. Det er med andre ord ikke noe som tyder på at fredag den 13. er en spesiell ulykkesdag, heller motsatt. Det er ingen grunn til å frykte denne dagen.

BARE EN: I år har vi bare én den fredag 13. - i fjor hadde vi den både i mars og november.
BARE EN: I år har vi bare én den fredag 13. - i fjor hadde vi den både i mars og november. Vis mer

- Noen er overtroiske, andre ikke. Det som er sikkert, er at vi ikke finner noen sammenheng mellom fredag den 13. og flere ulykker i våre skadetall, sier Sigmund Clementz, kommunikasjonssjef i If.

Han tror at enkelte kan være litt mer urolige på denne dagen, og at det på en måte kan bidra til at dagen har fått et dårlig rykte:

- Det vil jo alltid skje en eller annen ulykke eller uhell på fredag den 13. En del som opplever det, kan nok legge skylda på fredag den 13. og gjerne fortelle om det til andre.

Typisk fredagsbulk

Clementz kan imidlertid fortelle at en normal fredag ofte har noe flere uhell og ulykker enn andre ukedager, og at det finnes en spesiell fredagsbulk:

- Fredager er ofte en dag med mye og tett trafikk. Det vi ser i forsikringstallene, er at påkjørsler bakfra går igjen som en typisk fredagsbulk.

LIVET GÅR VIDERE: - For de alle fleste av oss går livet videre som før, selv om det er fredag den 13., konstaterer Sigmund Clementz i If. Foto: If
LIVET GÅR VIDERE: - For de alle fleste av oss går livet videre som før, selv om det er fredag den 13., konstaterer Sigmund Clementz i If. Foto: If Vis mer

Mye trafikk og køer, kombinert med at folk er mindre oppmerksomme, fører til at flere kjører inn i bilen foran når den stopper opp, sier Clementz, som kan trøste med at livet stort sett går videre, selv om det er fredag den 13. i dag.

Gammel overtro

Forklaringene på hvorfor akkurat fredag og tallet 13 er blitt forbundet med ulykker i nordeuropeisk overtro, er flere. Noen mener at de henger sammen med at Jesus ble korsfestet på en fredag, og at det var 13 til stede på Jesu siste måltid torsdag kveld.

Noen viser til nordisk mytologi og en fest i Valhall der tolv guder hadde fest. Loke, den 13. guden, var ikke invitert, men dukket likevel opp. Han sørget for at Balder ble skutt med en pil av misteltein, hvoretter hele jorden ble mørklagt. En skikkelig ulykkesdag.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer