Færre ulykker på fredag den 13.

Det som skal være en ulykkesdag blir det motsatte.

FÆRRE KOLLISJONER: Fredag den 13. fører ikke til flere ulykker på veiene. Tvert i mot. Foto: COLOURBOX.COM
FÆRRE KOLLISJONER: Fredag den 13. fører ikke til flere ulykker på veiene. Tvert i mot. Foto: COLOURBOX.COM Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Har du fått med deg at førstkommende fredag er den 13.?

Ifølge gammel overtro er dette en ulykkesdag.

Ifølge nye tall fra forsikringsbransjen er det en av de tryggeste fredagene i året.

Slik får du en perfekt fredag!

Færre ulykker på 13.

– Generelt skjer det flere trafikkuhell, reiseskader, tyveri og innbrudd på fredager enn på andre dager. Dette har lite med magi og forbannelser å gjøre, men skyldes rett og slett at både trafikken og aktivitetsnivået er større på fredager enn på andre ukedager, forteller pressetalskvinne Heidi Tofterå Slettemoen i Tryg Forsikring i en pressemelding.

Men fredag den 13. skiller seg ut. Ikke i negativ forstand, vel og merke.

– Det skjer faktisk færre skader denne dagen enn hvilken som helst annen dag, fortsetter Slettemoen.

Ifølge tall fra Tryg skjer det 16 prosent færre bilskader og 2,5 prosent mindre reiseskader, sammenliknet med gjennomsnittet for en vanlig dag. For andre skadetyper ligger det på det jevne. Og de får støtte fra DNB.

- Hvis vi ser på tallene for fredag den 13. de siste årene så finner vi store sprik fra år til år, og det finnes ikke noe mønster som skulle tilsi at folk kolliderer mer denne dagen, sier skadeleder Anne Stine Eger Mollestad i DNB Skadeforsikring.

Tror du fredag den 13. er en ulykkesdag? (Avsluttet)
Nei(85%) 326
Ja(15%) 57
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


Grunnen til at det er færre ulykker kan være at folk er mer forsiktige. Og Tryg og DNB er langt fra de eneste som kan vise til slike tall og gjøre denne antakelsen.

Glem fredag den 13. - det er en torsdag som er den virkelige ulykkesdagen

Lykkedag i Italia

Sånn i tilfelle du fortsatt skulle tro på fredag den 13. sine magiske egenskaper: Husk at andre land har helt andre dager som er deres ulykkesdager.

I spansktalende land og Hellas er det tirsdag den 13. som er farlig, mens fredag den 13. faktisk anses som en lykkedag i Italia. Bare Nord-Europa, USA og Canada har fredag den 13. som sin mest fryktede dato, ifølge Tryg.

Hvorfor nøyaktig fredag den 13., som kan opptre tre ganger i året, har fått et så frynsete rykte, finnes det mange teorier om. Det kan være fordi fredag har blitt ansett som en ulykkesdag og 13 et ulykkestall. Grunnen til at fredag, som mange nå forbinder med lykke heller enn ulykke, har blitt en ulykkesdag for mange, antas å ha med at Jesus visstnok ble korsfestet på langfredag.

Lider du av paraskevidekatriaphobia? Da blir fredag den 13. et mareritt

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer