Færre velger dieselmotor

Den store bilavgiftreformen 1. januar 2007 førte til at det norske dieselbilsalget eksploderte. Tall fra Opplysningsrådet for Veitrafikken viser imidlertid at bensinbilene sakte men sikkert blir mer populære igjen.

Færre velger dieselmotor
Publisert
Sist oppdatert

For bare ti år siden, i 1998, valgte hele 93,2 prosent av norske nybilkjøpere en bil med bensinmotor. Dieselandelen av det norske nybilsalget utgjorde med andre ord latterlige 6,8 prosent.

På denne tiden startet imidlertid "den store dieselrevolusjonen". Denne omveltningen hadde sin bakgrunn i en hel rekke teknologiske nyvinninger, deriblant direkte innsprøytning, såkalt common-rail-teknologi, og turboladere med variabel turbingeometri. Sammen sørget disse teknologiene for at dieselmotoren fikk stadig høyere dreiemoment og effekt, samtidig som den ble gjerrigere og mer stillegående.

Økt dieselandel

Dette faktum ble registrerte av norske nybilkunder og stadig flere valgte utover 2000-tallet å satse på diesel. I 2001 var dieselandelen kommet opp i 13,3 prosent, nesten det dobbelte av hva den hadde vært fire år tidligere. I 2004 var den opp i 28,1 prosent, nok en dobling, og i 2006 valgte hele 48,3 prosent - nesten halvparten av nybilkjøperne - en bil med dieselmotor.

Nytt avgiftssystem

Og så, den 1. januar 2007, gjennomførte myndighetene en omfattende revisjon av det norske bilavgiftssystemet. Avgiftskomponenten slagvolum ble erstattet av CO2-utslipp, noe som favoriserte de gjerrige dieselmotorene. Resultatet var en dieselbil-eksplosjon. Da 2007-statistikken ble offentliggjort, viste det seg at dieselandelen hadde kommet opp i hele 74,3 prosent, noe som betød at nesten tre av fire nybilkunder hadde valgt å satse på dieselmotor.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer