Fantastisk oppfinnelse jubilerer

I starten var den kun tilgjengelig for de rikeste blant oss. I dag finnes det knapt nye biler med færre enn seks av dem.

I dag finnes det en hel flora av kollisjonspute-varianter som daglig redder liv og helse rundt om i verden. Mercedes-Benz var i 1980 først ute med kollisjonspute-teknologien dagens varianter bygger på. Foto: Per Ervland
I dag finnes det en hel flora av kollisjonspute-varianter som daglig redder liv og helse rundt om i verden. Mercedes-Benz var i 1980 først ute med kollisjonspute-teknologien dagens varianter bygger på. Foto: Per Ervland Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Oppfinnelsen vi snakker om er selvsagt kollisjonsputen. Ifølge Mercedes-Benz er det i disse dager 30 år siden verdens første serieproduserte bil med en førerkollisjonspute - en S-klasse - forlot Mercedes-fabrikken i Sindelfingen. 12 år etter - i 1992 - ble førerkollisjonsputen standardutstyr i samtlige Mercedes-Benz-modeller.

Titusenvis av menneskeliv spart

Kollisjonsputen er sammen med sikkerhetsbeltet og antiskrens-teknologien (ESP) uten tvil blant bilhistoriens aller viktigste sikkerhetsrelaterte nyvinninger. Ifølge Mercedes-Benz har kollisjonsputen siden starten reddet mer enn 28.000 liv bare i USA. For å sette dette tallet i perspektiv, kan vi nevne at dette er ganske nøyaktig like mange mennesker som det bor i den norske byen Halden.

Vi har ikke tilgang til tall for resten av verden, men tror nok at man med utgangspunkt i de ovenstående tall trygt kan hevde at kollisjonsputen på verdensbasis har reddet titusenvis av liv.

Les masse mer om kollisjonsputens historie her.

Dårlig start

Historien om kollisjonsputen startet allerede tidlig på 1950-tallet, da bilindustrien - deriblant den amerikanske - begynte å se nærmere på ideen om oppblåsbare innretninger som kunne beskytte bilføreren.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer