Får salgsforbud

Det svenske Elsäkerhetsverket innfører salgsforbud for norske Easees elbilladere i Sverige. Easee har allerede varslet anke av avgjørelsen.

SALGSFORBUD: Den norske elbilladeren Easee får ikke selges i Sverige. Foto: Pål Joakim Pollen
SALGSFORBUD: Den norske elbilladeren Easee får ikke selges i Sverige. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Vi er sterkt uenige i avgjørelsen og vil gjøre alt vi kan for å ivareta kunder, partnere og ansatte. Vårt hovedfokus har alltid vært folk og sikkerhet, sier daglig leder Jonas Helmikstøl i en pressemelding.

Det var Dagens Næringsliv som først meldte at selskapet er ilagt salgsforbud i Sverige. Selskapet bekrefter i sin pressemelding at de forsøker å få en midlertidig forføyning mot at salgsforbudet trer i kraft umiddelbart. I tillegg varsler de en umiddelbar ankeprosess.

- Vi er skuffet over hvordan vi er behandlet. De har ikke adressert de opplysningene vi har kommet med, sier CTO Kjetil Næsje.

Den svenske tilsynsmyndigheten opplyste i februar at de mener produktet ikke oppfyller grunnleggende sikkerhetskrav for ladestasjoner. Blant annet dreier det seg om manglende jordfeilbrytere. I tillegg påstår selskapet at laderne oppfyller kravet til likestrømsvern, men Elsäkerhetsverket mener dette ikke foreligger. Det var Teknisk Ukeblad som meldte om problemene først.

Det er ingen bestemte hendelser som danner grunnlaget for salgsforbudet, noe Elsäkerhetsverket også presiserer i sin uttalelse. Det skal være solgt om lag 100.000 ladere av de omtalte modellene i Sverige.

Tilsynsmyndigheten skriver at det nå er opp til Easee å finne en løsning og koble opp sine kunder til denne løsningen.

- Vi forstår att det er uro hos privatpersoner i denne saken, men produsenter som får denne typen negative beskjeder pleier vanligvis å være raske med å imøtegå de kravene som stilles, sier inspektør Joel Lee Antman.

Vurderer tiltak

I en pressemelding onsdag formiddag sier Nkom at i utgangspunktet er det felles EØS-regler som gjelder, og et omsetningsforbud i et EØS-land vil som hovedregel medføre det samme i alle EØS-land.

Elsäkerhetsverket sier i sitt vedtak at det ikke er umiddelbar fare for liv og helse ved å bruke produktene, men de har pålagt Easee å stanse salget og utbedre de feil de har påpekt. Easee har allerede varslet at de vil anke vedtaket.

- Nkom er opptatt av at de produktene som selges i Norge er trygge, og vi vil følge saken i Sverige tett. Samtidig vurderer vi hvilke konkrete tiltak som er nødvendig å gjøre i denne saken, sier avdelingsdirektør i Nkom John-Eivind Velure.

Svarer på spørsmål

Nkom skriver på sine nettsider at de har fått flere spørsmål om Easee og har derfor opprett en spørsmål og svar-side som tar for seg flere av dem.

Deriblant svarer de på spørsmål om det er trygt å bruke elbilladerne og om Nkom vil stanse salget i Norge.

«Vedtaket i Sverige sier at det ikke er en umiddelbar fare for liv og helse ved bruk av laderne. Vi er ikke kjent med tilfeller som tilsier at laderen utgjør en alvorlig risiko ved bruk, og vi har ikke grunnlag for å anbefale folk å ikke bruke laderne», svarer Nkom på spørsmål om laderne er trygge å bruke.

Samtidig skriver de at det ikke er umiddelbart grunnlag for å stanse salget i Norge slik de vurderer situasjonen nå.

«Det kan imidlertid endre seg etter at vi har gjort ytterligere undersøkelser i saken og ser det endelige utfallet av saken i Sverige.

Siden det ikke er avdekket noen umiddelbar fare med produktet, vil Nkom ikke gjøre noen raske beslutninger i saken. Nkom har ikke noen umiddelbare planer om å pålegge Easee om å trekke laderen fra markedet i Norge», skriver Nkom.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer