Vegtilsynet farlige veirekkverk

Farlige feil på veirekkverk avdekket av Vegtilsynet

Vegtilsynet på Voss har åpnet tilsynssak mot Vegdirektoratet etter å ha avdekket manglende rekkverksbolter på flere riksveier

TRAFIKKFARLIG: Vegtilsynet har avdekket farlige feil på veirekkverk. Foto: Lise Åserud/NTB scanpix
TRAFIKKFARLIG: Vegtilsynet har avdekket farlige feil på veirekkverk. Foto: Lise Åserud/NTB scanpix Vis mer
Publisert

I løpet av 2018 gjennomførte Vegtilsynet inspeksjoner av rekkverk i Region nord og Region vest, og fant et betydelig antall manglende bolter i sammenføyningene av rekkverk.

– Mangler ved bolter i rekkverk er et veisikkerhetsproblem med høyt skadepotensial. Statens vegvesens styringssystem fanger ikke opp dette problemet verken i form av risikovurdering av objekter, krav til inspeksjoner, spesifikasjon av kontrollaktiviteter, årsaksanalyse eller erfaringsdeling/læring. Uten endring i system og praksis vil dette problemet fortsette, med fare for alvorlige ulykker, heter det i en pressemelding fra Vegtilsynet på Voss.

Totalt ble det funnet 169 mangler ved rekkverket på de inspiserte strekningene, og 100 av disse er relatert til manglende bolter og innfesting.

Trolig et nasjonalt problem

Funnene i Region nord, Region vest og Region øst, kan ifølge Vegtilsynet indikere at problemet er nasjonalt.

Vegtilsynet opplyser at de blant annet fant:

  • Sjekklistene og metodene Statens vegvesen bruker under inspeksjoner omfatter ikke bolter i rekkverk.
  • Vegdirektoratet har ikke utført en risikovurdering knyttet til rekkverk.
  • Det er ikke satt krav om systematisk årsaksanalyse ved avvik, noe som er viktig for å sette i verk de rette tiltakene.
  • Det gjennomføres ikke årlig gjennomgang av prosessen «Drifte vegnettet gjennom driftskontrakter», og arbeid med revidering av prosesser og retningslinjer tar for lang tid.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer