Infotainmentskjermer i bil

- Farligere enn mobilen bak rattet

Boten for bruk av mobil bak rattet økte nylig til 5000 kroner. Nå advarer eksperter om at de store skjermene i nye biler er enda farligere.

TIKKENDE BOMBE: Mange eksperter tipper nå at de store skjermene i moderne biler kan være tikkende bomber i ulykkesstatistikken. Foto: Rune Korsvoll
TIKKENDE BOMBE: Mange eksperter tipper nå at de store skjermene i moderne biler kan være tikkende bomber i ulykkesstatistikken. Foto: Rune Korsvoll Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I moderne biler må det meste fra radio til varmeapparat og navigasjon styres fra store berøringsskjermer på dashbordet. I noen biler kan skjermene allerede brukes til å laste ned e-poster, bilder og videofilmer. Problemet er at de nye skjermene ofte er vanskelige å betjene og krever mye oppmerksomhet fra sjåføren. Oppmerksomhet som heller bør være på veien.

Tesla verst

NAFs søsterorganisasjon i USA, AAA, har undersøkt moderne biler for å se hvor enkle eller vanskelige de nye skjerm-systemene er å betjene.

Av 30 undersøkte biler, fikk 23 karakteren «krevende» eller «svært krevende». I den siste kategorien finner vi Tesla Model S og Volvo XC60. Blant de minst krevende er Toyota Camry og Corolla.

Stjeler oppmerksomhet

Marshall Doney, er sjefen for AAA, og er klar i sin tale når det gjelder de nye skjermene:

- Bilførerne vil ha teknologi som er sikker og enkel å bruke. Mange av de egenskapene som er lagt inn i skjermene på moderne biler er alt for kompliserte og av og til frustrerende å bruke. De tar oppmerksomheten vekk fra veien på en farlig måte, sier AAA-sjefen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer