Fart og penger på Europas motorveier

Autobahn har lenge vært omgitt av legenden om at det ikke finnes fartsgrenser der. Dette stemmer ikke over alt i Tyskland, men derimot kan du kjøre gratis på autobahn. Det kan du ikke i på alle lands motorveier.

Fart og penger på Europas motorveier
Publisert

Enkelte tror at fartsgrenser ikke finnes på autobahn i Tyskland. Slik er det ikke, men store områder har ”kun” en anbefalt farsgrense på 130 km/t. Strekninger med farlige kurver, mye trafikk eller i nærheten av byer har ofte fartsgrenser mellom 60-90 km/t, og områder med veiarbeid har gjerne nedsatt fartsgrense til 60 km/t.

Grunnet mye trafikk på autobahn ligger gjerne snitthastigheten så ”lavt” 120-140 km/t. (For noen år siden, da det var mindre trafikk, var det greit og behagelig å kjøre raskere).

Motorveiene i Østerrike, Italia og Frankrike har fastsatte fartsgrenser, og overvåker på forskjellige måter at disse overholdes. Fotobokser med radar er blant annet også populært rundt om i Europa, og ikke bare i Norge. Særlig i områdene rundt bomstasjoner og veiarbeid bør du være ekstra påpasselig med å følge fartsgrensene.

På enkelte strekninger reguleres også fartsgrensen nedover ved våt veibane og nattkjøring.

Avgifter

Hvert land har forskjellige systemer, men du må ofte betale avgifter for å benytte enkelte strekk av europeiske motorveier.

I Sveits må du betale en årsavgift for motorveiene, og et klistremerke festes på ruten. Dette skal du kunne få ordnet ved grensestasjonene på motorveien.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer