Fart og penger på Europas motorveier

Autobahn har lenge vært omgitt av legenden om at det ikke finnes fartsgrenser der. Dette stemmer ikke over alt i Tyskland, men derimot kan du kjøre gratis på autobahn. Det kan du ikke i på alle lands motorveier.

Fart og penger på Europas motorveier
Publisert

Enkelte tror at fartsgrenser ikke finnes på autobahn i Tyskland. Slik er det ikke, men store områder har ”kun” en anbefalt farsgrense på 130 km/t. Strekninger med farlige kurver, mye trafikk eller i nærheten av byer har ofte fartsgrenser mellom 60-90 km/t, og områder med veiarbeid har gjerne nedsatt fartsgrense til 60 km/t.

Grunnet mye trafikk på autobahn ligger gjerne snitthastigheten så ”lavt” 120-140 km/t. (For noen år siden, da det var mindre trafikk, var det greit og behagelig å kjøre raskere).

Motorveiene i Østerrike, Italia og Frankrike har fastsatte fartsgrenser, og overvåker på forskjellige måter at disse overholdes. Fotobokser med radar er blant annet også populært rundt om i Europa, og ikke bare i Norge. Særlig i områdene rundt bomstasjoner og veiarbeid bør du være ekstra påpasselig med å følge fartsgrensene.

På enkelte strekninger reguleres også fartsgrensen nedover ved våt veibane og nattkjøring.

Avgifter

Hvert land har forskjellige systemer, men du må ofte betale avgifter for å benytte enkelte strekk av europeiske motorveier.

I Sveits må du betale en årsavgift for motorveiene, og et klistremerke festes på ruten. Dette skal du kunne få ordnet ved grensestasjonene på motorveien.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.