Fartsdumpen som bare tar synderne

Den er svensk, og heter Actibump, og kommer snart på flere veier der også norske bilister kan havne i fartsfellen.

KOMPLETT SYSTEM: Med følere, mottagere og styringssystemer gjør Actibump mer enn en vanlig fartsdump.  Foto: Edeva
KOMPLETT SYSTEM: Med følere, mottagere og styringssystemer gjør Actibump mer enn en vanlig fartsdump. Foto: Edeva Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det finnes mange måter å begrense at bilister kjører for fort på. Aktive kontroller, fotobokser, gjennomsnittsmålinger, og flere andre løsninger. Av de mer passive løsningene er fartsdumpen mye brukt.

Nå kommer den smarte fartsdumpen snart på veier der flere kan prøvekjøre den selv.

Skal du passere Øresundsbroen i sommer, så har du mulighet for å prøvekjøre Actibump-løsningen i fire av elleve filer, mellom Sverige og Danmark. Fra før finnes noen utgaver i produsentens hjemby, slik DinSide tidligere har omtalt.

Tar kun synderne

Med base i Lindköping har svenske Edeva nå kommet igang med å montere de første versjonene av den aktive fartsdumpen, som kun slår til mot de som kjører for fort. I motsetning til fotobokser som tar bilde av deg, med påfølgende bot i posten, så gir denne deg en vekker om at du holder for høy fart.

Actibump monteres liggende, helt i flukt med veibanen. En vesentlig del av Actibump er en løsning som måler hastigheten på de kjøretøyene som nærmer seg. Skulle de holde for høy hastighet i forhold til det som er tillatt, så senker en lem i Actibum seg 5-6 centimeter, og dette oppfattes som en kraftig dump i bilen.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer