Februar: Månedens nyheter

2013 byr på flere bilnyheter enn noen gang. Her er månedens lanseringer.

Foto: Mazda
Foto: Mazda Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det skal totalt lanseres et sted rundt 140 nye biler i 2013, og allerede innen februar er over har 26 av dem sett norske veier. For ikke mange år siden var det et entydig signal fra bilbransjen om at antall modeller måtte ned, av kostnadsmessige hensyn. I dag er tonen en annen. VW Golf er et godt eksempel, for innen året er omme vil vi ha 12 nye utgaver at Golf på markedet.

En revolusjon i hvordan bilen tegnes og konstrueres er noe av årsaken. Tidslinjen fra krybbe til veg er blitt langt kortere, takket være teknikken. Dermed er også kostnadene redusert dramatisk per bilmodell. Det er nå lettere å lage varianter og versjoner, uten at det skal koste skjorta.

(PS! Gikk du glipp av forrige måneds lanseringer?)

Her er månedens lanseringer:

Ford Fiesta

Foto: Ford
Foto: Ford Vis mer


Den kalles «nye Fiesta», men i det store og hele handler det om en sterk ansiktsløfting. Nå har bilen fått den samme digre grillen i fronten som sine slektninger i Ford, og resultatet sammenlignes av britene med Aston Martin. Der slutter også likheten. Nye Fiesta har fått Fords herlige EcoBoost-motorer under panseret, og det er antagelig ikke rare overbevisningen som skal til for å overbevise om at en 1-liters motor på 125 hk passer glimrende i den ellers lille bilen.

Prøvekjørt: Ford Fiesta 2013

Mazda 6 sedan og stasjonsvogn

Foto: Mazda
Foto: Mazda Vis mer


Etter CX-5 er det Mazda 6 sin tur. Dette blir produsentens kanskje viktigste modell i tiden som kommer, og Mazda lover at ventetiden ikke skal bli like lang på denne som på CX-5. En ny fabrikk i Russland skal sørge for det. Både stasjonsvognen og sedanen triller inn på kaia i disse dager, og prisene er klare.

Prøvekjørt: Mazda 6
Her er Mazda 6-prisene

Subaru Forester

Foto: Subaru
Foto: Subaru Vis mer


Den evig populære Forester kommer nå som helt ny modell. Fra opprinnelsen i 1997 er det nå fjerde generasjon Forester som ruller ut på veiene. Bilen går nå litt mer tilbake til sin opprinnelse, og blir ikke like rund og uformelig som sin forgjenger. Bilen får nå et X-Mode 4x4-system, et system som samler informasjon fra både motor, gir og øvrig drivlinje for på den måten å optimalisere kraftfordelingen ut til hjulene.

Les mer om nye Subaru Forester

Subaru Outback

Foto: Subaru
Foto: Subaru Vis mer


En ny Outback er i seg selv ikke den største nyheten, men at den nå blir å få med kombinasjonen diesel og automat er storartet. Da har bilen mye av det norske kunder ønsker i dette segmentet, og vi kommer antagelig til å se en stor bedring i salget for Outback. Dessverre lar denne kombinasjonen vente på seg til lenger utpå våren, men tar du til takke med bensinversjonen, så er tiden nå inne.

Les mer om Subaru Outback hos Autofil

Toyota Verso

Foto: Fred Magne Skillebæk
Foto: Fred Magne Skillebæk Vis mer


Med ny frontfanger og nye lykter har Verso fått et litt mer moderne uttrykk. Basisen er likevel den samme, og nye Verso kan i beste fall anses som en ansiktsløftning. Den har i tillegg fått bedre støydemping og er blitt litt triveligere innvendig. Toyota forventer ikke stort salg av flerbruksbilen, men antar at rundt 500 kunder velger Verso i løpet av et år. Bilen leveres med 7 seter som standard.

Les mer: Verso - Toyotas glemte familiebil

VW Jetta Hybrid

Foto: VW
Foto: VW Vis mer


Begrepet Golf med rumpe lever fortsatt, men Jetta er blitt så mye mer. Nå kommer den dessuten med hybriddrift, og det før sin slektning Golf kommer med det samme. Jetta har en glippe i historien, hvor den ble døpt Vento, men fornuften seiret, og Jetta er tilbake. Litt lenger ut i februar triller de første eksemplarene ut på norske veier.

Les mer om nye Jetta her

Jaguar XF og XJ med 4WD

Foto: Jaguar
Foto: Jaguar Vis mer


De fleste premium-produsentene har innsett at firehjulsdrift er populært. Både BMW og Mercedes har tatt opp kampen med Audi og deres quattro-system. Nå følger også Jaguar i samme spor. Det betyr i første omgang at både XF og XJ får drift på alle fire, og i disse dager blir systemene lansert i Norge. Etter at XF også kom som stasjonsvogn, så er burde den optimale familiebilen for hytteturistene være på plass.

SAMLESIDE: Jaguar

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer