Lad elbilen riktig

Feil valg av hurtig­lader kan bli dyrt

Nå kan du lade elbilen enda raskere på hurtigladere. Men lader du på feil lader kan det bli en dyr affære, advarer NAF.

LAD RIKTIG: Selv om Ionitys hurtigladere på Vik i Hole kommune etterhvert får en effekt opp mot hele 350 kW, er det ingen elbiler som kan ta imot så mye. Nye Mercedes-Benz EQC kan for eksempel maks lade med 110 kW. Da kan det bli dyrt om du velger feil lader, advarer NAF. Foto: Knut Moberg
LAD RIKTIG: Selv om Ionitys hurtigladere på Vik i Hole kommune etterhvert får en effekt opp mot hele 350 kW, er det ingen elbiler som kan ta imot så mye. Nye Mercedes-Benz EQC kan for eksempel maks lade med 110 kW. Da kan det bli dyrt om du velger feil lader, advarer NAF. Foto: Knut Moberg Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Inntil nylig kunne elbilister hovedsakelig lade med 50 kW på hurtigladestasjoner, men nå oppgraderer flere av laderoperatørene hurtigladerne sine med effekt opp mot hele 350 kW.

Men selv om ladestasjonen gir høyere effekt, betyr det ikke nødvendigvis at alle biler lader raskere.

Bilen bestemmer

- Selv om laderen gir 150 kW, betyr det ikke at din bil kan utnytte den effekten. Det er bilen som bestemmer hvilken effekt du kan lade med, forteller senior kommunikasjonsrådgiver Nils Sødal i NAF i en pressemelding.

De aller fleste elbilene på norske veier kan nemlig kun lade med 50 kW. Huskeregelen er at det kun er nyere modeller som kan lade med høyere effekt.

For eksempel kan de eldre modellene av Norges mest solgte elbil, Nissan Leaf, lade på 50 kW, mens den nye generasjonen kan lade med 100 kW.

Få får det de betaler for

Blant de raskeste i klassen er Audi e-tron Quattro 55, som kan lade med 150 kW, og Tesla som nylig oppgraderte sine modeller til å kunne lade med opp mot 250 kW.

- Siden lynladerne ofte har en dyrere minuttpris kan mange brukere ende opp med å betale for et produkt de ikke får, advarer Sødal.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer