Feil ved nesten samtlige parkeringsplasser

Statens vegvesenets tilsyn avdekker flere avvik.

AVDEKKER FEIL: Det er flere avvik knyttet til skilting ved norske parkeringsplasser. Foto: Statens vegvesen
AVDEKKER FEIL: Det er flere avvik knyttet til skilting ved norske parkeringsplasser. Foto: Statens vegvesen Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Parkeringstilsynet har siden oppstarten i 2017 gjennomført kontroller av parkeringsplasser over hele landet. Resultatene har vært nedslående: de finner feil ved nesten alle kontrollerte pakeringsplasser.

– Der hvor vi gjennomfører tilsyn finner vi som regel feil og mangler. Det kan for eksempel være bruk av feil skilt, mangelfull skilting eller manglende handicap-parkering, sier Halgeir Jansen i Statens vegvesens parkeringstilsyn i en pressemelding.

Parkeringsforskriften stiller krav til samtlige aktører som tilbyr en offentlig parkeringsplass mot betaling, med en tidsbegrensning eller som stiller andre vilkår for at du kan parkere der, forklarer vegvesenet.

– Siden oppstarten har vi mottatt mer enn 900 tips om parkeringsanlegg med mulige feil. Tipsene kommer fra privatpersoner, bransjen selv, kommuner og fra parkeringsklagenemda, sier Jansen.

Feil og mangler

Overfor Dinside utdyper han hva slags feil som avdekkes i forbindelse med kontrollene.

– Det vi ofte avdekker er manglende eller feil registreringer i parkeringsregisteret. Dette blir regulert av §4 og §16 i parkeringsforskriften, der finner du kravene til registrering, forteller han.

Andre feil som avdekkes, er:

  • skilter som er vanskelig å forstå
  • skilter som ikke oppfyller kravene til skilting (utforming og tekst)
  • reserveringer og parkeringsvilkår som skiltes med private skilter

Er avhengig av tips

– Parkeringstilsynets rolle er å følge opp at kravene som stilles i forskriften blir fulgt. Blant annet følger vi opp at alle virksomheter som skal være registrert i parkeringsregisteret faktisk registrerer seg, sier Jansen og legger til at det fremdeles er en del virksomheter og parkeringsområder som ikke er registrert i Parkeringsregisteret.

Dette er et krav for å kunne tilby vilkårsparkering, som det kalles, og for å kunne ilegge parkeringsbøter.

– Vi trenger tips og tilbakemeldinger, enten det gjelder parkeringsvirksomheter som burde vært registrert i parkeringsregisteret, eller andre forhold vi bør se på. Henvendelser kan sendes til parkeringstilsynet@vegvesen.no, avslutter Jansen, men bemerker samtidig at dette ikke er rette instans for å klage på parkeringsbøter og lignende.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer