Bruktbilkjøp

Feilene ruinerer deg

I løpet av høsten skal rundt 200 000 brukte biler skifte eier. Her er de fem dyre tabbene du absolutt må unngå når du kjøper bruktbil.

BRUKTBIL-TROLL: Kjøper du en nyere bruktbil, er feil som oppstår som regel dekket av garantien. På eldre biler kan det dukke opp feil som er svindyre å reparere. Foto: Rune Korsvoll
BRUKTBIL-TROLL: Kjøper du en nyere bruktbil, er feil som oppstår som regel dekket av garantien. På eldre biler kan det dukke opp feil som er svindyre å reparere. Foto: Rune Korsvoll Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I Norge selges det nesten tre ganger så mange brukte biler som nye hvert år. Mange synes det er litt skummelt, fordi det ikke alltid er like enkelt å sjekke tilstanden til bilen du er i ferd med å kjøpe. Dersom den har skjulte feil eller mangler, kan det bety at dyre verkstedbesøk venter. Noen råd greit å ta med på handleturen.

Går du til en seriøs forhandler, er det vanligvis svært enkelt og trygt å kjøp en brukt bil. Bilene har ofte vært igjennom en tilstandssjekk. Dessuten har de fleste biler i Norge fem års «fabrikkgaranti», som følger bilen når den skifter eier.

Enkelte merker, som Kia, Jeep og MG, garanterer bilen i sju år. Denne garantien får du med deg også når du kjøper bil av private. Dukker det opp en feil på bilen i denne perioden, skal du få den fikset gratis hos en merkeforhandler.

ØDELAGT MOTOR: Dersom tannreima ryker, kan hele motoren bli ødelagt. Foto: Colourbox
ØDELAGT MOTOR: Dersom tannreima ryker, kan hele motoren bli ødelagt. Foto: Colourbox Vis mer

Kjøper du en eldre bil der garantien er utløpt, privat eller av en forhandler som kanskje ikke er like seriøs og som ikke ønsker å gi deg en tillegges-garanti, bør du være mer oppmerksom. Noen feil kan være ubetydelige, andre svært dyre. Dette er fem tabber som du absolutt bør unngå.

Du må betale gjelda

Når du låner penger for å kjøpe en bil, tar banken ofte pant i bilen. Dette registreres som en heftelse i Brønnøysundregistrene og følger bilen, ikke eieren.

Sjekk på brreg.no at bilen du er i ferd med å kjøpe ikke har heftelser - svaret får du ved å legge inn registreringsnummeret på bilen. Kjøper du en bil med heftelser og eieren ikke innfrir lånet, kan du i verste fall ende opp med selgerens gjeld på kjøpet.

Forsikre deg om at selgeren innfrir lånet. Flere banker anbefaler at du betaler heftelsen direkte til banken hvor selgeren har låner og det overskytende til selgeren.

Ryker i EU-kontroll

Rustne bremser er blitt den vanligste feilen bilen ryker på i EU-kontrollen. Spesielt bremsene bak er utsatt, fordi de blir lite brukt i vanlig kjøring.

DETTE RYKER DU PÅ: Rustne bremseskiver på bakhjulene, er den vanligste årsaken til av bilen ikke blir EU-godkjent. Dette sjekker du enkelt selv før kjøp. Foto: Rune Korsvoll
DETTE RYKER DU PÅ: Rustne bremseskiver på bakhjulene, er den vanligste årsaken til av bilen ikke blir EU-godkjent. Dette sjekker du enkelt selv før kjøp. Foto: Rune Korsvoll Vis mer

Mest utsatt er elektriske biler som bremser automatisk når du slipper gassen. Om bremsene er rustne kan du enkelt kan sjekke selv ved å se på bremseskivene gjennom felger.

Et det bare snakk om å bytte skiver og klosser, kan det hende du slipper unna med 5000 – 6000 kroner. Ofte får du beskjed om at både bremseskiver, bremseklosser og de små bremsepumpene (kalipere) må skiftes. Da snakker vi fort om en reparasjon på 15 000 – 20 000 kroner.

Kan bli total-havari

Mange biler har ei registerreim av gummi, eller tannreim som den også kalles, som sørger for å synkronisere bevegelsene til ventiler og stempler i motoren. Dersom reima ryker, kan det bli store skader på motoren. Det kan bli totalhavari, eller reparasjoner for 40 000-50 000 kroner.

For å unngå dette, skal reima byttes på bestemte intervaller – ofte rundt 100 000 – 120 000 kilometer. Når du kjøper en brukt bil, må du be om dokumentasjon på at dette er gjort. Noen biler har registerkjede som normalt ikke skal byttes.

SYKDOM: Fjærer foran på bilene som knekker, er en ny barnesykdom. Rust kombinert med dårlig stålkvalitet kan være årsaken. Uansett ryker du på EU-kontrollen. Foto: Rune Korsvoll
SYKDOM: Fjærer foran på bilene som knekker, er en ny barnesykdom. Rust kombinert med dårlig stålkvalitet kan være årsaken. Uansett ryker du på EU-kontrollen. Foto: Rune Korsvoll Vis mer

Den «skumle» EGR-ventilen

De fleste dieselbiler har en såkalt EGR-ventil. Den resirkulerer deler av eksosgassen, slik at en ekstra forbrenning skal gi lavest mulig utslipp av nitrogenoksid (NOx).

Denne ventilen har imidlertid en tendens til å bli tett av sot. Det kan hjelpe med en langtur i bra fart, men mange ventiler må byttes. Det er en omfattende jobb som fort koster 15 000 – 20 000 kroner. En varsellampe på dashbordet viser om ventilen er i ferd med å tette seg. Be eventuelt om dokumentasjon på at ventilen er byttet.

Fjærene ruster og ryker

På litt elder bruktbiler er det ikke uvanlig at en eller begge skrufjærene foran knekker. Det samler seg salt, vann og skitt i skålene som fjærene ligger i, det begynner å ruste og fjærene knekker i neste fartshump.

Det er som regel bare en liten bit som knekker av, så dette er vanskelig å oppdage. Du kan få en indikasjon dersom ett av dekkene foran har uvanlig slitasje. Fjærbrudd bli avslørt på EU-kontrollen og gir stryk. Prisen for å skifte fjærene kommer fort opp i 10 000 kroner.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer