I Norge selges det nesten tre ganger så mange brukte biler som nye hvert år. Mange synes det er litt skummelt, fordi det ikke alltid er like enkelt å sjekke tilstanden til bilen du er i ferd med å kjøpe. Dersom den har skjulte feil eller mangler, kan det bety at dyre verkstedbesøk venter. Noen råd greit å ta med på handleturen.
Går du til en seriøs forhandler, er det vanligvis svært enkelt og trygt å kjøp en brukt bil. Bilene har ofte vært igjennom en tilstandssjekk. Dessuten har de fleste biler i Norge fem års «fabrikkgaranti», som følger bilen når den skifter eier.
Enkelte merker, som Kia, Jeep og MG, garanterer bilen i sju år. Denne garantien får du med deg også når du kjøper bil av private. Dukker det opp en feil på bilen i denne perioden, skal du få den fikset gratis hos en merkeforhandler.

Kjøper du en eldre bil der garantien er utløpt, privat eller av en forhandler som kanskje ikke er like seriøs og som ikke ønsker å gi deg en tillegges-garanti, bør du være mer oppmerksom. Noen feil kan være ubetydelige, andre svært dyre. Dette er fem tabber som du absolutt bør unngå.
Du må betale gjelda
Når du låner penger for å kjøpe en bil, tar banken ofte pant i bilen. Dette registreres som en heftelse i Brønnøysundregistrene og følger bilen, ikke eieren.
Sjekk på brreg.no at bilen du er i ferd med å kjøpe ikke har heftelser - svaret får du ved å legge inn registreringsnummeret på bilen. Kjøper du en bil med heftelser og eieren ikke innfrir lånet, kan du i verste fall ende opp med selgerens gjeld på kjøpet.

Elbilens «problem»
Forsikre deg om at selgeren innfrir lånet. Flere banker anbefaler at du betaler heftelsen direkte til banken hvor selgeren har låner og det overskytende til selgeren.
Ryker i EU-kontroll
Rustne bremser er blitt den vanligste feilen bilen ryker på i EU-kontrollen. Spesielt bremsene bak er utsatt, fordi de blir lite brukt i vanlig kjøring.

Mest utsatt er elektriske biler som bremser automatisk når du slipper gassen. Om bremsene er rustne kan du enkelt kan sjekke selv ved å se på bremseskivene gjennom felger.
Et det bare snakk om å bytte skiver og klosser, kan det hende du slipper unna med 5000 – 6000 kroner. Ofte får du beskjed om at både bremseskiver, bremseklosser og de små bremsepumpene (kalipere) må skiftes. Da snakker vi fort om en reparasjon på 15 000 – 20 000 kroner.

214.000 avskiltes etter nye regler
Kan bli total-havari
Mange biler har ei registerreim av gummi, eller tannreim som den også kalles, som sørger for å synkronisere bevegelsene til ventiler og stempler i motoren. Dersom reima ryker, kan det bli store skader på motoren. Det kan bli totalhavari, eller reparasjoner for 40 000-50 000 kroner.
For å unngå dette, skal reima byttes på bestemte intervaller – ofte rundt 100 000 – 120 000 kilometer. Når du kjøper en brukt bil, må du be om dokumentasjon på at dette er gjort. Noen biler har registerkjede som normalt ikke skal byttes.

Den «skumle» EGR-ventilen
De fleste dieselbiler har en såkalt EGR-ventil. Den resirkulerer deler av eksosgassen, slik at en ekstra forbrenning skal gi lavest mulig utslipp av nitrogenoksid (NOx).
Denne ventilen har imidlertid en tendens til å bli tett av sot. Det kan hjelpe med en langtur i bra fart, men mange ventiler må byttes. Det er en omfattende jobb som fort koster 15 000 – 20 000 kroner. En varsellampe på dashbordet viser om ventilen er i ferd med å tette seg. Be eventuelt om dokumentasjon på at ventilen er byttet.

Flest feil her
Fjærene ruster og ryker
På litt elder bruktbiler er det ikke uvanlig at en eller begge skrufjærene foran knekker. Det samler seg salt, vann og skitt i skålene som fjærene ligger i, det begynner å ruste og fjærene knekker i neste fartshump.
Det er som regel bare en liten bit som knekker av, så dette er vanskelig å oppdage. Du kan få en indikasjon dersom ett av dekkene foran har uvanlig slitasje. Fjærbrudd bli avslørt på EU-kontrollen og gir stryk. Prisen for å skifte fjærene kommer fort opp i 10 000 kroner.