Dødsulykke

Feilene som dreper

Så langt i år er antall drepte på norske veier doblet siden i fjor. De aller fleste ulykkene skjer fordi føreren bryter trafikkreglene.

DERFOR SMELLER DET: For høy fart, uoppmerksomme bilførere og kjøring i ruspåvirket tilstand er noen viktige årsaker til alle dødsulykkene, konkluderer en rapport fra Transportøkonomisk institutt. Foto: Rune Korsvoll
DERFOR SMELLER DET: For høy fart, uoppmerksomme bilførere og kjøring i ruspåvirket tilstand er noen viktige årsaker til alle dødsulykkene, konkluderer en rapport fra Transportøkonomisk institutt. Foto: Rune Korsvoll Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Vi har nok en ulykkeshelg bak oss med fire drepte i trafikken; to i bil og to på motorsykkel. Så langt i år har dobbelt så mange omkommet i trafikken som på den samme tida i fjor. Foreløpige tall fra Statens vegvesen viser at 60 døde hittil i år. For første halvår i fjor var tilsvarende tall 31.

Nå frykter vegdirektør Ingrid Dahl Hovland en dødssommer på veiene og kalte derfor inn til krisemøte med alle som har med vei og trafikk å gjøre:

Frykter sommeren

- Jeg er opprørt over disse ulykkene. Dette er mye mer enn tall og statistikk. Det handler om mennesker og skjebner. Denne utviklingen må stoppes. Sommermånedene ligger erfaringsmessig høyt på ulykkesstatistikken. Det er en periode med mye trafikk, og farten er generelt sett også høyere. Dette gir større risiko for ulykker, sier veidirektør Hovland.

Veidirektøren er klar på at Vegvesenet har et stort ansvar for at vegene er trygge og sikre. Men hun vil ha hjelp.

Dårligere bilførere

- Vi skal gjøre vårt. Men trafikantenes adferd på veiene er mest avgjørende. Mindre justeringer hadde reddet mange liv. For høy fart, ikke bruk av bilbelte og rus er årsakene som går igjen. Det er et stort ansvar å være sjåfør. Når du kjører bil så må det være hovedjobben, sier veidirektøren.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.