EU-kontroll

Feilene som fører til stryk

54 prosent av bilene strøyk på EU-kontrollen i 2019. Feil på bremser og lys er det vanligste.

STRYKER PÅ EU-KONTROLLEN: Feil knyttet til bremser er den mest vanlige årsaken til at kjøretøy ikke går gjennom EU-kontrollen. (Foto: Knut Opeide/Statens vegvesen)
STRYKER PÅ EU-KONTROLLEN: Feil knyttet til bremser er den mest vanlige årsaken til at kjøretøy ikke går gjennom EU-kontrollen. (Foto: Knut Opeide/Statens vegvesen) Vis mer
Publisert

Hvert år gjennomføres det over 1,4 millioner EU-kontroller i Norge, og i 2019 var det cirka 1,3 millioner EU-kontroller på lette kjøretøy, som er typisk vanlige personbiler og varebiler.

Ifølge ferske tall fra Statens vegvesen, var det 54 prosent av disse kjøretøyene som ikke ble godkjent.

Og den vanligste feilen som sørget for at bilene ikke ble godkjent, handler om bremsene.

- Synes andelen er høy

54 prosent av bilene som ble kontrollert i 2019, besto ikke EU-kontrollen. I 2018 var andelen ikke bestått 54,7 prosent og i 2017 var det 54,2 prosent.

Dette synes Statens vegvesen er et høyt stryk-tall, men poengterer at det viser hvor viktig kontrollene er:

- Vi synes andelen som ikke blir godkjent er høy, men samtidig viser tallene at kontrollordningen fungerer ved at feil blir avdekket og utbedret. Det er bra for trafikksikkerheten, sier Leif Magne Halvorsen ved avdeling for trafikant og kjøretøy i Statens vegvesen.

I 2019 kom det nye regler for EU-kontrollene i Norge, og nå kan du selv velge hvilket tidspunkt du vil utføre kontrollen, så lenge bilen blir godkjent før fristen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer