Betaling av bompenger

Fem ting du bør vite om bompenger

Det fins flere måter å kutte i bompengeutgiftene på.

RABATT PÅ BOMPENGER? Sjekk om du kan forhåndsbetale til ditt bompengeselskap, for å få ned prisen per passering. Foto: NTB Scanpix
RABATT PÅ BOMPENGER? Sjekk om du kan forhåndsbetale til ditt bompengeselskap, for å få ned prisen per passering. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Bompenger er et hett tema, og blant annet i Rogaland har det vært stor strid om regionens bomstasjoner den siste tiden. På enkelte strekninger kan bompasseringene komme på mange hundre kroner, slik Dinside skrev om i forrige uke.

Samtidig er det noen som får fritak fra å betale bompenger. Det fins også måter å betale mindre bompenger på - for deg som ikke har fritak fra betaling.

Her har vi samlet fem tips du bør være klar over dersom du jevnlig må passere en bom.

#1: Forhåndsbetaling kan gi rabatt

Kjører du ofte gjennom samme bomstasjon, bør du sjekke med det lokale bompengeselskapet om det er muligheter for å forhåndsbetale for et visst antall passeringer. Da får du nemlig rabatt for hver passering - hvis de tilbyr dette.

Hos Vegfinans Gausdalsvegen, som Dinside har skrevet om før, kan du velge å forhåndsbetale 735, 4.410 eller 7.350 kroner, og slik få henholdsvis 30, 40 eller 50 prosent rabatt per bompassering.

Eksempelvis har også bompengeselskapet Ferde liknende avtaler på flere av sine bompengeanlegg.

#2: Tilleggsavtaler kan gi større rabatt

Når du skaffer deg en Autopass-brikke, tegner du samtidig en avtale med ditt lokale bompengeselskap som gir deg rabatt både i bomstasjonene i nærheten av deg, og ellers i landet.

Er det andre bomstasjoner du ofte kjører gjennom som er tilknyttet et annet bompengeselskap, bør du tegne en tilleggsavtale med dette selskapet, for å få mest mulig rabatt også der.

Kontakt det aktuelle bompengeselskapet for å tegne en tilleggsavtale med dem. Du kan ha så mange tilleggsavtaler du vil i tillegg til hovedavtalen, ifølge Autopass.

#3: Fritak? Du må likevel ha brikke

En rekke kjøretøy har fritak fra å betale bompenger ved passering. Dette gjelder følgende kjøretøy, ifølge Autopass:

  • Syklende, gående og passasjerer i alle typer kjøretøy
  • Uniformerte utrykningskjøretøy
  • Sivile utrykningskjøretøy i tjeneste
  • Kjøretøy i merket begravelsesfølge
  • Elektriske biler med drivstoffkode 5 i vognkortet
  • Kollektivtransportkjøretøy i konsesjonert rute
  • Kjøretøy som benyttes til arbeid på bomveier (unntatt bomringer)
  • Diplomater i Oslopakke 3 og kjøretøy eid eller knyttet til Nato-hovedkvarter.
  • Forflytningshemmede (fritaket gjelder kun i bomringer, og med parkeringstillatelse fra kommunen)
  • Motorsykler og mopeder ved alle automatiske bomstasjoner (eneste unntak er den manuelle bomstasjonen ved Atlanterhavstunnelen)

Flere av disse kjøretøyene må likevel ha tegnet avtale og installert gyldig bombrikke for å få fritak, så sjekk hva som gjelder for ditt kjøretøy med bompengeselskapet.

#4: Autopass-brikka gjelder i flere land

Har du en Autopass-brikke og skal kjøre utenlands, inngår denne i det såkalte EasyGo-samarbeidet. Dette betyr at bombrikka er gyldig både på flere ferjer og bruer her hjemme og i utlandet, og i Sverige og Danmark.

Her kan du lese mer om hvor Autopass-brikka kan brukes.

#5: Ikke lenger skyhøyt purregebyr

Dinside har tidligere omtalt det skyhøye purregebyret, eller tilleggsavgiften som den formelt heter, når man betaler en faktura for bompenger for seint. I 2016 ble det foreslått å fjerne tilleggsavgiften på 300 kroner, og erstatte dette med gjeldende purregebyr, som per i dag er på 70 kroner.

Gladnyheten er at dette forslaget gikk gjennom, og den høye tilleggsavgiften ble fjernet fra og med 1. oktober i 2017.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer