Fem ting du bør vite om dekk nå

Mandag morgen våknet mange til snødekte veier. Hva bør du vite om dekk nå?

PIGG? Ja, om du skal kjøre på veier der det er fare for snøføre, kan du skifte selv om de oppgitte datoene ikke er passert. Foto: AUTOFIL
PIGG? Ja, om du skal kjøre på veier der det er fare for snøføre, kan du skifte selv om de oppgitte datoene ikke er passert. Foto: AUTOFIL Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Snødekte veier, kald nordavind og snart høstferie for mange med nært forestående turer i bil over fjelloverganger. Det bør gjøre oss mer obs på hvordan bilen er skodd.

Her er fem ting du bør vite om dekkene nå.

Førers ansvar

Det er førers ansvar å vurdere om kjøretøyet har tilstrekkelig veigrep. Frykter du glatte veier, bør du altså bytte til vinterdekk, eller ha kjetting tilgjengelig, selv om det er før dekkbyttefristen.

I Sør-Norge er piggdekk tillatt fra og med 1. november, mens det i nord er tillatt fra og med 16. oktober. Men tilsier forholdene det, bør du bytte dekk tidligere.

Oppbevar hjulene for gjenbruk

Skal du bytte til dekkene fra forrige vinter, er det å håpe at du fulgte disse lagringsrådene.

Hjul som settes bort for sesongen bør vaskes med avfettingsmiddel (både dekk og felg), og du bør pille ut steiner samt sjekke dekkenes mønsterdybde og tilstand.

Dekkene skal oppbevares liggende eller hengende, ikke stående.

Se også videoguide: Slik skifter du hjul

Dekk går ut på dato

Skal du ta i bruk de samme dekkene du har hatt noen år? På siden av dekkene dine står det mange forskjellige tall og bokstavkoder. En av disse bør du merke deg, spesielt om du kjører lite og sliter lite på dekkene.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer