På med vinterhjul

Fem vanlige feil ved hjulskift

Det er enkelt å bytte hjul på bilen selv. Det hjelper med noen gode hjelpemidler og litt kunnskap om de vanligste feilene du kan gjøre.

SÅ ENKELT KAN DET GJØRES: Med en garasjejekk, en muttertrekker og en momentnøkkel bytter du hjul selv på en halv time. Utstyret koster noen kroner, men er nesten evigvarende. Video: Rune Korsvoll Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Den «offisielle» datoen for å skifte til vinterdekk er 15. oktober i Nord-Norge og 1. november i Sør-Norge. Men det er bare en dato. Når snøen kommer i sør, slik som i disse dager, er det bare å få på vinterhjul så fort som mulig.

Den nevnte datoen gjelder dessuten bare piggdekk. Kjører du piggfritt, kan du uansett bytte til vinterhjul når det passer.

Nyttig utstyr

Selv om dekkhotell blir mer og mer populært, spesielt for alle som bor i leilighet med begrenset plass til lagring, er det fortsatt mange som skifter hjul selv.

Det er en jobb du gjør på en halvtime dersom du har litt utstyr å hjelpe deg med. En god garasjejekk, en batteridrevet muttertrekker og en momentnøkkel som hjelper deg å trekke til hjulboltene med riktig kraft, er nyttig.

GAMLE DEKK: Denne koden viser når dekkene dine ble produsert. 3114 betyr uke 31 i 2014. Gamle dekk kan være glatte og dårlige selv om mønsteret fortsatt er innenfor det lovlige. Foto: Rune Korsvoll
GAMLE DEKK: Denne koden viser når dekkene dine ble produsert. 3114 betyr uke 31 i 2014. Gamle dekk kan være glatte og dårlige selv om mønsteret fortsatt er innenfor det lovlige. Foto: Rune Korsvoll Vis mer

Noen tabber

Noen tabber er det imidlertid mulig å gjøre. Her er de vanligste:

1. Sørg for å parkere bilen på et flatt underlag, sjekk at bilen står i gir, og trekk til håndbrekket. Da sklir ikke bilen av jekken når du løfter den opp.

2. Plasser jekken på riktig sted. Er du usikker, finner du en oversikt over jekkepunktene i instruksjonsboken til bilen.

3. Sjekke om vinterhjulene har en rulleretning. I så fall står det «rotation» og en pil på dekket som viser hvilken vei det skal rulle for å gi best mulig grep og kunne drenere vekk vann og slaps best mulig. Det vanligste er imidlertid at det står «outside» på dekkets utside. Da kan hjulet plasseres hvor du vil på bilen.

MOMENTNØKKEL: En slik nøkkel hjelper deg å trekke til boltene med riktig kraft, slik at hjulet ikke løsner. Foto: Rune Korsvoll
MOMENTNØKKEL: En slik nøkkel hjelper deg å trekke til boltene med riktig kraft, slik at hjulet ikke løsner. Foto: Rune Korsvoll Vis mer

Riktig moment

4. Sørg for å entre hjulboltene for hånd. Bruker du muttertrekkeren til dette, kan du ødelegge gjengene og få en dyr reparasjon.

5. Når du har skrudd til boltene med muttertrekkeren, skal du etter-trekke med en momentnøkkel. Den sørger for at boltene trekkes til passe hardt. Er de for løse, kan de løsne og hjulet faller av. Er boltene trukket til for hardt, kan de strekke seg og knekke. Resultatet blir det samme.

Mister hjulet

Petter Schøyen er leder for SOS Veihjelp og NAF Veihjelp i Oslo-området. Han forteller:

MISTER HJULET: - Flere av de vi må hjelpe langs veien i disse dager, har løst hjul, sier Petter Schøyen, som er leder for NAF og SOS Veihjelp i Oslo-området. Foto: Rune Korsvoll
MISTER HJULET: - Flere av de vi må hjelpe langs veien i disse dager, har løst hjul, sier Petter Schøyen, som er leder for NAF og SOS Veihjelp i Oslo-området. Foto: Rune Korsvoll Vis mer

– Blant de bilistene vi må hjelpe ute på veien nå om dagen, er det flere som har mistet hjulet helt. Andre har løst hjul på grunn av at boltene er trukket til for løst. Men vi opplever også at bolter knekker som følge av at de er trukket for hardt til gjentatte ganger.

Utslitt på noen uker

Husk å sjekke lufttrykket i hjulene etter at du har fått dem på bilen. Etter et halvt års lagring, kan trykket ha forandret seg.

Dekk med for lite luft kan slites ut i løpet av kort tid. I stedet for å vare i fire-fem sesonger er de utslitt etter én. Det betyr fort 3.000-4.000 kroner rett ut av vinduet.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer