På med vinterhjul

Fem vanlige feil ved hjulskift

Det er enkelt å bytte hjul på bilen selv. Det hjelper med noen gode hjelpemidler og litt kunnskap om de vanligste feilene du kan gjøre.

SÅ ENKELT KAN DET GJØRES: Med en garasjejekk, en muttertrekker og en momentnøkkel bytter du hjul selv på en halv time. Utstyret koster noen kroner, men er nesten evigvarende. Video: Rune Korsvoll Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Den «offisielle» datoen for å skifte til vinterdekk er 15. oktober i Nord-Norge og 1. november i Sør-Norge. Men det er bare en dato. Når snøen kommer i sør, slik som i disse dager, er det bare å få på vinterhjul så fort som mulig.

Den nevnte datoen gjelder dessuten bare piggdekk. Kjører du piggfritt, kan du uansett bytte til vinterhjul når det passer.

Nyttig utstyr

Selv om dekkhotell blir mer og mer populært, spesielt for alle som bor i leilighet med begrenset plass til lagring, er det fortsatt mange som skifter hjul selv.

Det er en jobb du gjør på en halvtime dersom du har litt utstyr å hjelpe deg med. En god garasjejekk, en batteridrevet muttertrekker og en momentnøkkel som hjelper deg å trekke til hjulboltene med riktig kraft, er nyttig.

Noen tabber

Noen tabber er det imidlertid mulig å gjøre. Her er de vanligste:

1. Sørg for å parkere bilen på et flatt underlag, sjekk at bilen står i gir, og trekk til håndbrekket. Da sklir ikke bilen av jekken når du løfter den opp.

2. Plasser jekken på riktig sted. Er du usikker, finner du en oversikt over jekkepunktene i instruksjonsboken til bilen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.