Ikke trafikksikkert

«Ferdigrustet» rekkverk ruster i stykker

Da dette rustne rekkverket ble satt opp langs E6 nord for Oslo, var det mange som stusset. Nå må det byttes. Det har rustet i stykker.

MÅ BYTTES: Rekkverket som ble satt opp langs E6 nord for Oslo for få år siden, har ikke tålt norsk klima og norske trafikkforhold. Det har rustet i stykker og må byttes. Foto: Rune Korsvoll
MÅ BYTTES: Rekkverket som ble satt opp langs E6 nord for Oslo for få år siden, har ikke tålt norsk klima og norske trafikkforhold. Det har rustet i stykker og må byttes. Foto: Rune Korsvoll Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Da Statens vegvesen bygde ny E6 nordover fra Gardermoen mellom 2009 og 2015, ble det satt opp rekkverk og andre installasjoner langs veien av stål som var «ferdig rustet». Mange syntes at et nytt, rustent rekkverk så merkelig ut.

Forklaringen fra vegvesenet var at dette var en ny type cortenstål med en spesiell legering. Den skulle gjøre at det i reaksjon med omgivelsene dannet en beskyttende patina mot videre nedbryting av stålet, uten å tilføre andre komponenter som beskytter overflaten.

Ruster for fort

Nå viser det seg at dette stålet «i reaksjon med omgivelsene» ikke har fungert etter forutsetningene. Gjennom inspeksjoner har Statens vegvesen avdekket at rekkverket brytes ned raskere enn andre rekkverk.

Dette henger sammen med at utformingen av rekkverket gjør at det samler seg fukt og salt. Rekkverket har fungert godt andre steder i verden, men viser seg dårlig på den aktuelle strekningen på E6.

Nedsatt hastighet

Det er derfor nødvendig å montere helt nytt rekkverk i galvanisert stål på de mest utsatte partiene mellom Kolomoen og Dal. Prosjektet vil gå over flere år.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer