Fest bilbeltet, se hvorfor

Det er utallige grunner til å bruke bilbeltet. Bilen selv er en av dem.

Den brutale Youtube-videoen demonstrerer kraften i airbag-utstyret på skremmende vis. Foto: Youtube
Den brutale Youtube-videoen demonstrerer kraften i airbag-utstyret på skremmende vis. Foto: Youtube Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det er ikke bare andre trafikanter og elger som utgjør en fare i trafikken. Bilene har blant annet fått kollisjonsputer. Disse er utviklet med tanke på at du har på deg beltet når de går av. Noe annet har ingeniørene ansett som utenkelig. Derfor kan en kollisjonspute volde deg utrolig stor skade dersom du ikke bruker beltet.

Bli smartere - mer om testing av bilbeltet og kollisjonsputer.

Mike Tyson i fleisen

For å vise hvor stor kraft det er i en kollisjonspute har vi lagt ved en tilsynelatende humoristisk video fra et russisk dekkverksted. Om ikke annet, så illustrerer den kraften i en kollisjonspute, og dermed verdien av å bruke bilbeltet om den skulle gå av. Den er som et møte med Mike Tyson på en uheldig dag. Kollisjonsputen er nemlig designet for å jobbe i kombinasjon med sikkerhetsbeltet, så rådet er enkelt. Stropp deg fast.

Se den brutale videoen lenger ned.

Reduksjon i antall ulykker

Tall viser at hele 40 prosent av drepte i trafikken ikke brukte bilbeltet, og at cirka 40 liv kan spares årlig om alle bruker bilbeltet aktivt. Fra 1. november ble også fritaket for drosjesjåfører fjernet, så nå skal også disse bruke beltet til enhver tid. Tidligere samferdselsminister Liv Signe Navarsete var forkjemper for å øke gebyret for ikke å bruke bilbeltet fra 750 kroner, til 1.500 kroner, et tiltak som ble gjeldende fra juni 2009. I statsbudsjettet for 2011 er det satt opp 545 millioner til trafikksikkerhetstiltak, og mye av dette vil gå til midtdele på to og trefelts vei. Dette anses som svært gode tiltak, noe som sies i en tid hvor ulykkestallene er blitt lavere. Ikke siden 1950-tallet har ulykkestallene vært lavere, melder samferdeselsminister Magnhild Meltveit Kleppa.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer