Verdens eldste

Fikk fantasipris for sliten Saab

Budene stoppet ikke før de var kommet opp i 325.500 kroner.

VERDENS ELDSTE: Dette skal være verdens eldste registrerte Saab. Det er bil nummer fire som ble bygget etter at flyprodusenten Svenska Aeroplan AB (SAAB) i 1947 bestemte seg for å prøve seg på bilproduksjon. Foto: Bilwebauctions
VERDENS ELDSTE: Dette skal være verdens eldste registrerte Saab. Det er bil nummer fire som ble bygget etter at flyprodusenten Svenska Aeroplan AB (SAAB) i 1947 bestemte seg for å prøve seg på bilproduksjon. Foto: Bilwebauctions Vis mer
Publisert

Modellen 92 var den første den svenske flyprodusenten Svenska Aeroplan AB (SAAB) bygget etter at de i 1947 bestemte seg for å starte bilproduksjon. Dette eksemplaret skal være verdens eldste Saab som går i vanlig trafikk. Chassisnummeret er 92004, og det betyr at dette er den fjerde bilen fabrikken bygget.

De første åra tilbrakte denne 1948-modellen som testbil før den seinere ble solgt til private som «pent brukt». Den aller første bilen – den såkalte Ur-Saaben, står på museum i Trollhättan.

Fra fly til bil

Da bilen dukket opp på Bilwebauctions.se forrige torsdag, hadde takstmann Peter Sundfeldt på forhånd vurdert prisen til mellom 250.000 og 300.000 kroner.

En stiv pris, ikke minst fordi bilen ikke er original. Både karosseri og motor er byttet. Det viste seg likevel at dette var betydelig mindre enn det den nye eieren var villig til å betale.

- Denne modellen er svært nær Saabs røtter. Formen på karosseriet, som minner om en fly-vinge, viser tydelig slektskapet til fabrikkens flyproduksjon. Dette er en testbil, som har fått et nytt karosseri med bakluke. Bilen kjører og fungerer fint, konkluderte Sundfeldt.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer