Fikk flere tusen kroner i bot

Dette er ikke lov.

IKKE LOV: En bilist ble ilagt gebyr for å ha satt på et svart oblat over det norske nasjonalitetsmerket med blå bakgrunn. Foto: Statens vegvesen
IKKE LOV: En bilist ble ilagt gebyr for å ha satt på et svart oblat over det norske nasjonalitetsmerket med blå bakgrunn. Foto: Statens vegvesen Vis mer
Publisert

Under en kontroll i ved Lagunen Bergen forrige uke, ble totalt 26 kjøretøy kontrollert, hvorav én av dem hadde tuklet med bilskiltet og satt på svarte oblater på skiltene både foran og bak over nasjonalitetsmerket med blå bakgrunn.

Det er ikke lov. Dermed ble føreren ilagt et gebyr på 3000 kroner.

ULYKKER: Dersom du åpner døra på «riktig» måte kan du være med på å forhindre ulykker. Video: Embla Hjort-Larsen. Vis mer

Måtte fjernes

- Dette måtte fjernes før videre kjøring, skriver Statens vegvesen i sin rapport fra kontrollen.

Det har tidligere vært populært å dekke over nasjonalitetsmerket og før kunne man hente ut hvite klistremerker hos Statens vegvesens trafikkstasjoner, men fra 2. mai i 2022 ble denne ordningen avskaffet.

Den gang forklarte Vegvesenet at bruk av klistrelapper har ført til usikkerhet både for bileiere og kontrollmyndighet om hva som faktisk er tillatt.

- Siden bruk av klistrelappene nå ikke er i samsvar med formålet, avskaffer vi ordningen, skrev Statens vegvesen da ordningen ble avskaffet.

Overtredelse kan altså straffes med gebyr på 3000 kroner.

Har du et svart nasjonalitetsmerke på ditt bilskilt, må du altså fjerne det. Klarer du ikke å gjøre det uten å skade nasjonalitetsmerket, må du skaffe et nytt sett med bilskilt. Dette koster 120 kroner, eller 60 kroner per skilt.