Det var 31. juli 2021 omkring klokka ett om natta at en 52 år gammel mann ble stoppet mens han kjørte bil i Bergen.
En times tid etter at politiet hadde stoppet mannen, tok de en blodprøve av ham, og den viste en alkoholkonsentrasjon på 1,50 promille, skriver Rogalands avis.
Ifølge Lommelegen innebærer en promille på 1,5 helt klart dårligere motorikk, at den påvirkede snakker uklart og snøvlete, samt har problemer med å huske.

Promillebot ga «inntektssmell»
Kraftig bot-kutt
Siden mannen kommer fra Sandnes i Rogaland, møtte han nylig opp i tingretten der - og kom med en uforbeholden tilståelse.
I Sandnes tingrett foreslo påtalemyndigheten at straffen skulle settes til fengsel i 21 dager og bot på 195 000 kroner, subsidiært 15 dager fengsel dersom boten ikke kunne betales.
Retten mente imidlertid at siden det ikke oppsto noen konkrete faresituasjoner utover den fare kjøring i ruspåvirket tilstand i seg selv innebærer, samt at kjørelengden den fulle 52-åringen tilbakela var svært kort, forelå det ikke noen straffeskjerpende momenter av vesentlig betydning i denne konkrete saken.
Dermed kom retten fram til at mannen skulle dømmes ubetinget fengsel i 21 dager og betale en bot på 90 000 kroner, som er halvannen gang størrelsen på hans månedlige bruttoinntekt.
Det vil si at boten mannen endte med å få var over 100 000 kroner lavere enn påtalemyndighetens forslag.
Videre mistet mannen førerretten i to år og må avlegge full ny førerprøve for å få lappen tilbake.
– Promillebot skal ramme alle likt
Som du kunne lese over, ble mannens inntekt lagt til grunn for størrelsen på promilleboten, og dette er vanlig praksis.
– Når det gjelder bot som idømmes i tillegg til fengsel ved kjøring i påvirket tilstand, er det lagt til grunn at utgangspunktet skal være 1,5 ganger brutto månedslønn og bare unntaksvis under 10 000 kroner, har politiadvokat Kristin Bjelkemyr-Østvang i Utrykningspolitiet (UP) tidligere forklart overfor DinSide.
– Bakgrunnen er et ønske om at straff for promillekjøring skal ramme likt uavhengig av den enkeltes inntekt, sier hun videre.

Kjørbar? Sjekk promillekalkisen
Ikke slavisk bøtelegging
Senior kommunikasjonsrådgiver Nils Sødal i Norges automobilforbund (NAF) påpeker imidlertid at rettspraksis viser at denne bøteleggingsmodellen ikke følges slavisk.
Fra kommentar til vegtrafikklovens paragraf 31 står det at i forarbeidene til loven juni 1988, ble det forutsatt at den ubetingede boten ved promillekjøring «som utgangspunkt» skal tilsvare halvannen gang brutto månedslønn, og bare i sjeldne tilfeller under 10 000 kroner.
Etter Høyesteretts praksis er imidlertid bøtenivået blitt noe lavere enn forutsatt i forarbeidene, blant annet fordi mange ruskjørere har lave inntekter.