Finn retningen i ruta

Nå kan selv de med biler fra tidlig på 90-tallet få løsningen som du vanligvis bare får i nye premiumbiler.

Foto: Garmin
Foto: Garmin Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det er gøy med smarte løsninger. Ekstra gøy er det når det i tillegg kan forbedre sikkerheten på veiene.

Garmin kan huke av i begge boksene med sitt nye Head-up Display (HUD). Displayet viser veibeskrivelsene i bilens frontrute, og skal derfor bidra til at sjåføren holder blikket nærmere veien, i stedet for ned i dashbordet eller midtkonsollen.

Har du prøvd Waze?

Trenger smarttelefon

Garmins HUD er altså strengt tatt ikke en GPS. Det er et display som samarbeider med navigasjonsappen på smarttelefonen din.

For at det skal fungere må du ha en smarttelefon med enten Garmin StreetPilot (iOS) eller Navigons app (Android/iOS/Windows Phone) installert. Disse appene kommuniserer med HUD-en over Bluetooth.

Du skal fortsatt kunne få lyden over anlegget, og dermed også GPS-stemmen.

GPS-er fra Garmin og TomTom lagrer hvor du er, var og skal

Gjennomsiktig film

Men HUD-en fungerer ikke helt uten installasjon. For å få bilde opp må du ha enten en transparent film klistret på frontruten, eller en reflektorlinse.

Den fysiske enheten vil da projisere veibeskrivelsene på vindusruten, på samme måte som en prosjektor gjør på et lerret.

Bortsett fra at "lerretet" her er gjennomsiktig, så klart.

Denne hjelmen har integrert navigasjon

Under tusenlappen?

Garmins HUD har ikke fått noen norsk pris ennå, men anbefalt utsalgspris er 130 dollar, ifølge produsenten.

Etter tradisjonell omregning skulle det tilsi cirka 1300 kroner, men direkte omregnet fra dollar til norske kroner blir det like under 800 kroner.

Det skulle ikke forundre oss om de store kjedene, som Elkjøp og Expert, havner nærmere det sistnevnte - altså under tusenlappen.

Apple kommer med egen bil-app

Les mer om GPS her

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer