Spise og drikke under kjøring av bil

Fire av ti har ikke tillit til medtrafikantene

Vi er generelt mer skeptiske til at andre trafikanter har de samme uvanene som oss selv.

FAKTISK IKKE GREIT: Fire av ti nordmenn mener det er ok å spise mens de kjører bil. Ni av ti mener det er greit å kommunisere med sidemann, mens sju av ti mener det er innenfor å snakke i mobiltelefon under kjøring. Foto: Shutterstock
FAKTISK IKKE GREIT: Fire av ti nordmenn mener det er ok å spise mens de kjører bil. Ni av ti mener det er greit å kommunisere med sidemann, mens sju av ti mener det er innenfor å snakke i mobiltelefon under kjøring. Foto: Shutterstock Vis mer
Publisert

Fire av ti (39 %) synes det er greit å spise og drikke når de kjører bil. Det viser ferske tall fra Statens vegvesen. Tallene viser også at vi er mindre komfortable med at andre gjør det (36 %).

Vegvesenet har i den nye undersøkelsen spurt norske trafikanter om hvilke forstyrrende element de mener er greie, når man kjører bil - både for deres egen del og om det er greit at medtrafikantene gjør det samme.

Spørsmålene de fikk var:

 • Er det greit å spise og drikke mens man kjører bil?
 • Er det greit å snakke med passasjer mens man kjører bil?
 • Er det greit å snakke i håndfri telefon mens man kjører bil?
 • Er det greit å justere radio eller annet utstyr i bilen mens man kjører bil?
 • Er det greit å søke reiserute eller bestemmelsessted på GPS/mobil mens man kjører bil?

Jeg er mer grei enn deg

Norsk lov er klar i sin tale. Oppmerksomhetskravet er nedfelt i Vegtrafikklovens § 3 og rammer alle former for uoppmerksomhet – uansett årsak:

§ 3.Grunnregler for trafikk: Enhver skal ferdes hensynsfullt og være aktpågivende og varsom så det ikke kan oppstå fare eller voldes skade og slik at annen trafikk ikke unødig blir hindret eller forstyrret.

Tendensen i spørreundersøkelsen er gjennomgående lik. For alle spørsmålene er det ifølge undersøkelsen mer greit om vi gjør det selv, men noe mindre greit om andre gjør det - spesielt «justering av radio eller annet utstyr i bilen». Halvparten (49 %) mener det er greit å justere dette mens man kjører bil, men bare 40 prosent mener det er greit om andre sjåfører gjør det samme.

Risiko ved å ta blikket bort fra veien

• To sekund ser ut til å være en kritisk grense for hvor lenge man sammenhengende kan ta blikket bort, før risikoen for farlige hendelser øker betraktelig
• Med blikket borte i to sekund, kan du tilbakelegge en lang strekning i «blinde»
• 81,5 % er enig i at de fleste som er ute og kjører ser bort fra veien og trafikken en kort stund
Kilder: Vegvesenet, Transportøkonomisk Institutt (TØI) og Wavemaker (2018)

17 prosent mener dessuten at de ikke er greit at andre bilister snakker med passasjerene sine mens de kjører bil. 89 prosent mener det er greit for dem selv å prate med passasjeren.

Det nordmenn generelt er mest enige om er at det ikke er greit å søke på mobilen eller GPS-en etter reiserute, mens man kjører. Kun 19 prosent mener det er greit for sin egen del, mens bare 15 prosent mener andre kan gjøre det under kjøring.

Ja (jeg) Ja (andre)
Greit å spise og drikke39 %36 %
Greit å snakke med passasjer89 %83 %
Greit å snakke i håndfri telefon69 %63 %
Greit å justere radio eller annet utstyr i bilen49 %40 %
Greit å søke reiserute eller bestemmelsessted på GPS/mobil19 %15 %

Undersøkelsen viser at de yngste har større aksept for «sideaktiviteter» under bilkjøring. De i alderen 18 til 29 år mener nemlig gjennomgående at det er helt greit å gjøre andre ting bak rattet, både for sin egen og andres del. De over 60 mener imidlertid det nær sagt nulltoleranse for sideaktiviteter som spiser av oppmerksomheten.

Vegvesenet advarer mot disse formene for uoppmerksomhet:

 • Å bli forstyrret av passasjerer
 • Å betjene radio og musikk
 • Å spise og drikke
 • Å barbere og sminke seg
 • Å bruke kart og andre navigasjonssystemer
 • Å bruke mobiltelefon

- Små ting tar oppmerksomhet

Så mange som 39,9 prosent har heller ikke tillit til at andre trafikanter er tilstrekkelig oppmerksomme, viser undersøkelsen til Vegvesenet.

Prosjektleder Rita Aarvold i Vegdirektoratet forklarer at mange små ting kan ta oppmerksomheten vekk fra selve bilkjøringen.

- Det er summen av alle de små oppmerksomhets-tyvene, som gjør uoppmerksomhet til et stort sikkerhetsproblem i trafikken. Vær den bilisten du selv ønsker å møte i sommertrafikken, oppfordrer hun.

- Dropp uvanene

Hun peker på uvaner som mobilbruk, barbering eller sminking, spising og drikking og betjening av radio mens man kjører.

- Sørg for å luke vekk så mange oppmerksomhetstyver som mulig, før dere kjører. Start mette og uthvilte, og hjelp hverandre underveis på turen. La sidemannen ta seg av radioen, kartlesingen og barna. Og ta pauser underveis, det er både hyggelig og nødvendig, oppfordrer prosjektlederen.

- STOR FORSKJELL: Prosjektleder Rita Aarvold i Vegdirektoratet forklarer hvordan noen sekunder kan skille liv og død i trafikken. Foto: Vegvesenet
- STOR FORSKJELL: Prosjektleder Rita Aarvold i Vegdirektoratet forklarer hvordan noen sekunder kan skille liv og død i trafikken. Foto: Vegvesenet Vis mer

Åtte av ti tror at de fleste som er ute og kjører, ser bort fra veien og trafikken en kort stund.

Ifølge Vegdirektoratet skjer tre av ti dødsulykker på grunn av uoppmerksomhet.

- To korte sekunder ser ut til å være en kritisk grense, før risikoen for farlige hendelser øker betraktelig. Mye av det vi gjør bak rattet, tar også mer enn to sekunder, forklarer Rita Aarvold.

- I trafikken teller hvert sekund. Et øyeblikks uoppmerksomhet kan være forskjellen på liv og død. Så brutalt er det faktisk.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer