Firetaktssirkuset ruller videre

Mercury og Mariner lanserte forrige uke to helt nye motorer i Norge – to firetaktere på 50 og 60 hestekrefter. Under motordekselet murret to velfungerende motorer, men nytenkning glimrer dessverre med sitt fravær.

Det amerikanske radarparet Mercury/Mariner er ikke blant de som har satset tyngst på firetaktsteknologi. Men for å henge med i markedet holder det ikke lenger bare å tilby politisk ukorrekte totaktere. Det har amerikanerne nå tatt konsekvensene av: Nytt for neste sesong er tre nye firetaktere – på 50, 60 og 115 hestekrefter.

Firetaktere som fungerer

Da vi møtte amerikanernes representant i Norge, MarinPower Norge, til prøvekjøring av de nye firetakterne, var 115-hesteren ennå ikke kommet ut av produksjonshallene. Det hadde derimot 50- og 60-hesteren.

Timene med to nye firetaktere fra Mercury på hekken innfridde i det store og hele forventningene. Motorene var støysvake og siviliserte – sammenliknet med tilsvarende totaktere. Akselerasjonen var også akseptabel, tatt i betraktning at en firetakter aldri er like sint som en totakter. Vekten, som ligger rett i overkant av 100 kilo, viser også at firetakt ikke lenger er synonymt med tyngende vekt (tilsvarende totakter fra samme produsent veier mellom 90 og 100 kilo).

Prestisje?

Man kan spørre om lanseringen av 50-hesteren er et rent prestisjeprosjekt. Mercury/Mariner har nemlig hatt en slik firetakter i sitt sortiment noen sesonger. Denne motoren var utviklet i samarbeid med Yamaha, men amerikanerne var nå lei av japansk teknologi. Men nå ville de visse at ”dette kan vi bedre selv”.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer