Flere automatiske trafikkontroller på veien i 2011

En pressemelding fra regjeringen viser til at det i 2011 kommer 11 nye strekninger med streknings-automatisk trafikkkontroll (ATK).

ØKER STADIG: Antallet fotobokser øker stadig og bare siden 2009 har det kommet 23 gjennomsnittsmålinger.  Foto: COLOURBOX.COM
ØKER STADIG: Antallet fotobokser øker stadig og bare siden 2009 har det kommet 23 gjennomsnittsmålinger. Foto: COLOURBOX.COM Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Streknings-ATK er en registrering av fart, målt i mellom to punkter, boks A og boks B. I den typen kontroll måles altså gjennomsnittsfarten på strekningen. Man blir ikke bøtelagt om man passer boks A eller boks B i en høyere hastighet enn tillatt, men bare hvis gjennomsnittshastigheten er høyere enn tillatt.

Utstyret som skal ta unnasluntrerne

Gode resultater

I rapporten fra Statens vegvesen vises det til at de tre prøvestrekningene for gjennomsnitts-ATK har levert gode resultater i form av redusert hastighet.

Les også: Boksen som varsler om fotobokser

På alle de tre strekningene har farten ved boks A, farten ved boks B og gjennomsnittsfarten blir atskillig lavere, noe som også skal medføre økt trafikksikkerheten ved disse veistrekningene.

- Det viktigste tiltaket for å redusere dødsulykker og alvorlige ulykker på veiene er å få sjåførene til å holde fartsgrensene og å tilpasse farten etter forholdene, skriver samferdelsminister Magnhild Meltveit Kleppa i pressemeldingen.

Samferdselsminister Magnhild Meltveit Kleppa er positiv til strekning-ATK og vil ha flere. Foto: Scanpix/Statsministerens kontor.
Samferdselsminister Magnhild Meltveit Kleppa er positiv til strekning-ATK og vil ha flere. Foto: Scanpix/Statsministerens kontor. Vis mer

- Automatiske målinger av gjennomsnittsfart er således et effektiv tiltak når det gjelder å bedre trafikktryggheten.

Utenlandsk bilist skyldte 48.200 kroner etter å ha blitt tatt av fotobokser

Fartsreduksjonen

Tallene fra Statens vegvesen viser at farten på alle de tre strekningene har blitt redusert etter innføring av streknings-ATK. På riksvei 3 ved Langodden var det størst forskjell.

Før den nye kontrollen ble innført var gjennomsnittshastigheten 88,5 km/t. Denne farten ble redusert med hele 10,2 km/t etter innføringen.

Vil du ha flere streningsmålere på de norkse veier? (Avsluttet)
Nei, jeg vil ikke ha flere slike målinger.(86%)
Ja, jeg synes strekningsmålere er helt greit.(11%)
Vet ikke, det berører ikke meg på noen måte.(3%)
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


I rapporten som Statens vegvesen legger frem vises det også til at farten senkes ved passering av boks A og B, samt at farten etter passering av boks B er lavere enn før.

Så fornøyd med prosjektet er samferdselsdepartementet at vi som bilister på forberede oss på følgende utvikling:

- I løpet av de kommende tre årene blir det vurdert å etablere streknings-ATK på inntil 40 strekninger, inkludert de 11 i 2011, skriver samferdselsdepartementet i pressemeldingen.

Les også: Så mye koster det å kjøre for fort

Les også: Slik måler de farten

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer