Flere bøter gir "rabatt"

Bryter du flere trafikkregler samtidig, blir hvert lovbrudd paradoksalt nok billigere.

Som du sikkert skjønner, er det ikke lov å kjøre med såpass dårlig sikt. Likevel gjør mange nordmenn nettopp dette hver vinter. Foto: Knut Moberg
Som du sikkert skjønner, er det ikke lov å kjøre med såpass dårlig sikt. Likevel gjør mange nordmenn nettopp dette hver vinter. Foto: Knut Moberg Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Du kjenner deg kanskje igjen i følgende situasjon: Det er vinter, du er sent ute til jobb og vil komme deg avgårde fortest mulig. Du koster av frontruta i hui og hast, hopper inn i bilen og kjører avgårde, noen kilometer i timen over fartsgrensen. Ved første veikryss oppdager du en bil fra høyre litt for sent, som må tråkke ekstra hardt på bremsa for å slippe deg forbi.

Hadde politiet vært i nærheten, ville du om dette eksempelet var en realitet, blitt tatt for tre trafikkforseelser - og likevel på et vis spart 2.450 kroner!

Grunn til å fjerne skiltmerkene? Oblatene brukes til å skrive parkeringsbot

Fellesbot gir lavere sum

Ja, du leste faktisk riktig. Slett ikke alle er klar over at de som bryter flere trafikkregler samtidig, får én fellesbot som faktisk blir lavere enn om du blir tatt for ett og ett forhold, som skjer hver for seg.

Selv Utrykningspolitiet opplyser villig om dette på sin Facebook-side:

"Blir du stoppet for flere forhold; f.eks. for å ha kjørt for fort, uten bilbelte og med håndholdt mobiltelefon, får du en fellesbot, som er lavere enn de tre tilsammen. Her kan du lese hvor mye du "sparer", skriver UP, og linker til satsene for forenklet forelegg.

Dette sier paragraf 2 om fellesbot i Forskriften om forenklet forelegg i vegtrafikksaker:

Ved flere overtredelser som alle kan avgjøres ved forenklet forelegg, kan disse avgjøres ved en fellesbot. Den høyeste enkeltbot gis fullt ut, og summen av de øvrige bøter reduseres med 50%. Forenklet forelegg skal likevel ikke i noe tilfelle utferdiges når fellesboten etter disse bestemmelser vil overstige kr 15 000,-.

Les også: Nå velger du selv når boten skal betales

Så mye "sparer" du

DinSide har tatt utgangspunkt i eksempelet vi beskriver lenger oppe i saken, og sett hvor mye mindre en slik fellesbot faktisk gir deg.

Overholder du ikke vikeplikt overfor trafikk fra høyre, gir dette et forelegg på 5.200 kroner.
Å kjøre uten tilstrekkelig utsyn kommer på 2.000 kroner, mens å kjøre 15 km/t for fort i 50-sonen, kommer på 2.900 kroner.

Hadde disse tre bøtene blitt gitt hver for seg, ville de kommet på 10.100 kroner totalt.

Fellesboten derimot, reduserer de to, laveste foreleggene med 50 prosent: 2.000+2.900= 4.900 kronerx50 prosent= 2.450 kroner.

Den totale boten kommer på 7.650 kroner.

Husk likevel at det er et langt mer opplagt triks om målet er å spare penger bak rattet: Å følge trafikkreglene. Og ikke minst er det slik du skal og bør kjøre.

Les også: Så dyr er fartsboten

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer