Test av sykkelstativ til bil

- Flere er direkte trafikkfarlige

En ny svensk-norsk test viser at flere stativer på det norske markedet verken tåler unnamanøvre eller kollisjoner i 30 km/timen.

TRAFIKKFARLIG: Her holder syklene på å falle av sykkelstativet og bilen i testens store taper. Video: NAF/TestfaktaVis mer Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Det er grunn til å advare mot enkelte av disse. Det er overraskende hvor lite som skal til før både sykler og selve stativet løsner, advarer forbrukerådgiver Anette Berve i NAF.

Den norske bileierorganisasjonen har sammen med den svenske søsterorganisasjonen Testfakta testet åtte sykkelstativer til hengerfeste, som er på markedet i dag. Disse ble testet for sikkerhet under kjøring, ved kollisjon og montering.

Velova dårligst

På de fleste stativene løsnet imidlertid enten syklene eller til og med selve stativet fra hengerfestet, under kollisjonstesten i 30 km/timen.

Velova Bike Carrier 3 kommer aller dårligst ut av de åtte stativene som er testet, med karakteren 2,5, der 10 er best:

«Under kollisjonstesten av stativet falt det av hengerfestet, og syklene løsnet fra stativet. Selve kjøretesten ble avbrutt, fordi syklene slet seg løs og ripet opp testbilen», heter det i testdokumentene.

- Det er alvorlig at det er så dårlig kvalitet på mange av sykkelstativene som er tilgjengelig for den norske forbruker. Det kan være svært farlig dersom sykkelstativet løsner i fart eller en sykkel faller av, fortsetter Berve.

Du kan se video av syklene som holder på å falle av, øverst i artikkelen.

Tips til deg som skal kjøpe og bruke sykkelstativ

  • Kjøp et stativ som er stort nok til antall sykler du skal frakte, og type sykler
  • Husk at det er maksvekt på hengerfestet. Sjekk hvor mye hengerfestet ditt tåler, trekk fra vekt på sykkelstativet – da står du igjen med hvor mye vekt du kan henge på stativet. (Er du usikker på vekten på sykkelen din? Gå på badevekta med sykkelen, og trekk fra din egen vekt)
  • Les bruksanvisningen. Ikke alle stativer monteres likt
  • Sørg for at stativet sitter godt på kula, og at det ikke er noe slark
  • Fest syklene godt. Er festeanordningene som følger med stativet ikke nok, er det lurt å gå til innkjøp av ekstra reimer
  • Kjør rolig – spesielt i svingene. Du har med ekstra vekt, bilen er lengre enn vanlig, og du kan oppleve at bilens kjøreegenskaper endrer seg.

Kilde: NAF

Én klar vinner

Testens vinner er Thule Easy Fold XT3, det eneste som bestod alle delene av testen. Testens klart dyreste stativ ble dermed også suverene vinner, med 9,7 poeng.

Også Biltemas stativ 34-297 kommer godt ut, men har dårligere kollisjonssikkerhet, og ender derfor med 6,98 poeng på andreplass. Rett bak Biltema endte nok et Thule-stativ (Hang on Tilt 3) og Jula Hamron (art. nr. 609208)

BEST I TEST: Thules Easy Fold XT3 er klart best i NAF og Testfaktas test av sykkelstativ til hengerfeste. Det er også det klart dyreste. Foto: NAF
BEST I TEST: Thules Easy Fold XT3 er klart best i NAF og Testfaktas test av sykkelstativ til hengerfeste. Det er også det klart dyreste. Foto: NAF Vis mer

Måtte avbryte flere ganger

I tillegg til det nevnte Velova-festet måtte NAF og Testfakta faktisk avbryte testene av på to andre stativer også, for å unngå for store skader på bil og sykler.

- Vi er nå i dialog med produsentene om resultatene av testene. Det er viktig at forbrukerne kan stole på at produktene som selges er trygge å bruke på bilen sin, sier Berve.

I tillegg til kjøre- og kollisjonstestene ble stativene vurdert etter hvor enkle de var å sette sammen, montere på bilen og stroppe fast sykler. De hengende stativene er de desidert enkleste å bruke, men på to av stativene fulgte det ikke med stropper for å feste fast syklene.

Testresultat

# Produsent Modellnavn Pris (cirka) Karakter (1-10)
1.ThuleEasy Fold XT38500,-9,7
2.Biltema34-2972800,-6,9
3.ThuleHang on Tilt 31400,-6,5
4.JulaHamron art.nr 6092083000,-6,4
5.YakimaFold Click 35000,-5,6
6.MekonomenCarwise art.nr 40-390853340,-3,1
7.JulaHamron art.nr 609209400,-2,8
8.VelovaBike Carrier 3900,-2,5

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer