Flere fartsbøter på norske veier i år – menn er verstingene

I årets første ni måneder fikk 81.850 sjåfører fartsbøter, 7.904 flere enn i samme periode i 2018. Menn er fortsatt de verste råkjørerne, viser tall fra UP.

FLERE KONTROLLER: – Vi har hatt like mye kontrollvirksomhet totalt sett. Men vi har nok hatt flere fartskontroller. Vi jobber mer kunnskapsstyrt og velger ut stedene hvor vi erfaringsmessig vet at ulykker skjer og farten er høy, sier Hasseldal til NTB. Foto: Gorm Kallestad/NTB scanpix
FLERE KONTROLLER: – Vi har hatt like mye kontrollvirksomhet totalt sett. Men vi har nok hatt flere fartskontroller. Vi jobber mer kunnskapsstyrt og velger ut stedene hvor vi erfaringsmessig vet at ulykker skjer og farten er høy, sier Hasseldal til NTB. Foto: Gorm Kallestad/NTB scanpix Vis mer
Publisert

Hvis årets trend fortsetter, vil antall bøter i år bli høyere enn i fjor. Da ble det skrevet ut totalt vel 91.500 fartsbøter. Det var da det høyeste antallet i løpet av den siste tiårsperioden.

Mens UPs distrikt øst, vest og sør har skrevet ut drøyt 19.000 bøter hver fra januar til og med september, ble det skrevet ut nesten 13.000 i Nord-Norge og drøyt 11.000 i Midt-Norge. Oslo er ikke med i oversikten.

Flere fartskontroller

UP-sjef Steven Hasseldal tror noe av svaret ligger i at Utrykningspolitiet har spisset hvilke kontroller som gjennomføres. Farts- og ruskontroller er blitt prioritert spesielt høyt i 2019.

– Vi har hatt like mye kontrollvirksomhet totalt sett. Men vi har nok hatt flere fartskontroller. Vi jobber mer kunnskapsstyrt og velger ut stedene hvor vi erfaringsmessig vet at ulykker skjer og farten er høy, sier Hasseldal til NTB.

Han legger til at politiets kontroller langs veiene har en forebyggende effekt når det gjelder fart.

– Det at vi gjennomfører kontroller og er synlige – det vet vi virker, sier Hasseldal.

Dette må du betale hvis du kjører for fort

I listen under ser du hva du må betale hvis du kjører for fort og fartsgrensen på stedet er 60 km/t eller lavere:

 • til og med 5 km/t kr 800
 • til og med 10 km/t kr 2 100
 • til og med 15 km/t kr 3 800
 • til og med 20 km/t kr 5 500
 • til og med 25 km/t kr 8 500

Når fartsgrensen på stedet er 70 km/t eller høyere, må du betale dette: til og med 5 km/t kr 800

 • til og med 10 km/t kr 2 100
 • til og med 15 km/t kr 3 400
 • til og med 20 km/t kr 4 700
 • til og med 25 km/t kr 6 400
 • til og med 30 km/t kr 8 500
 • til og med 35 km/t kr 10 200

Når fartsgrense på en motorvei er 90 km/t eller høyere, må du betale dette:

 • 36 km/t til og med 40 km/t kr 10 650

(Kilde: Politiet.no)

Flest menn kjører for fort

I 2018 var det flest menn i alderen 45–54 år som brøt fartsgrensen. Det viser en oversikt fra UP og politidistriktene over antall hastighetsovertredelser i 2018, registrert ved både trafikkontroller og fotobokser.

I Midt-Norge har UP skrevet ut 11.655 fartsbøter hittil i år. Det er flere enn i hele fjor, ifølge Adresseavisen.

I august ble en sjåfør tatt i 205 kilometer i timen i en 70-sone i Stjørdal, den høyeste farten målt siden 2015 i distriktet.

– Å kjøre så fort er en vanvittig risikofylt og farlig atferd. Man setter sitt eget og mange andres liv i fare, sier UP-sjef Anders Sjøtrø i Midt-Norge til avisen.

Fartsnivået blant unge fra 18 til 25 år har generelt gått ned, og Sjøtrø påpeker at verstingene nå er menn over 50 år.

UP i Midt-Norge har skjerpet håndhevelsen av fartsgrensene og skriver oftere ut bøter også for mildere overtredelser. I tillegg er UP oftere ute på kontroll.

1050 HESTEKREFTER: Det nye fartsmonsteret av en båt har blant annet tre motorer, og er spesialbygget for Oslo-politiet. Båten ble vist fram til publikum på båtmessen «Sjøen for alle» på Lillestrøm. Video: Ørjan Ryland / Ingrid Cogorno, reporter: Amund R. Løken Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer