Flere fotgjengere dør i trafikken

En tredjedel av dødsofrene i trafikken siste måned var fotgjengere. Totalt er 38 fotgjengere drept hittil i år, mot 25 for samme periode i fjor.

Fotgjengere er utsatt i trafikken i høstmørket.
Fotgjengere er utsatt i trafikken i høstmørket. Vis mer
Publisert

-Vi er nå inne i en tid på året hvor det tradisjonelt er mange fotgjengerulykker, sier informasjonssjef i Trygg Trafikk, Bjørn Lyster.

Årstid for fotgjengerulykker

-Det er årstid for fotgjengerulykker nå, sier Lyster, som mener at høstmørket nok har innvirkning på ulykkestallene.-Det er viktig å se og bli sett, fortsetter han.

I høstmørket avhenger trafikantenes trygghet av samspillet mellom fotgjengernes evne til å bli sett, og bilførernes evne til å se. For fotgjengerne handler det om å bruke refleks, og for bilførernes del handler det om å sørge for at lys, vindusviskere og ellers alt som kan påvirke sikten, virker som det skal.

Foreløpig for oktober

Tallene fra Trygg Trafikk er foreløpige og viser at totalt 27 mennesker omkom på de norske veiene i oktober, hvorav ni altså var fotgjengere. Ulykkestallene fordeler seg ellers slik: 10 bilførere, 4 bilpassasjerer, 2 motorsyklister og 2 mopedister. Det totale ulykkestallet hittil i år er nå oppe i 291, i følge Trygg Trafikk sin statistikk. For samme periode i fjor var tallet 269.

Endelig for september

Statistisk Sentralbyrås(SSB) endelige tall på trafikkofre for september måned innebærer en økning på to i forhold til de registreringene som kom fra Trygg Trafikk for en måned siden. Tallet for september har altså steget til 39 dødsofre. SSB rapporterer at man i løpet av de ti første månedene i år har det største dødstallet man har hatt for denne perioden siden 1989.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.