7 av 10 kjører for fort

Flere fotobokser og lavere fartsgrense i Sverige

I år senkes farten fra 90 til 80 km/t på over 1000 kilometer av det svenske veinettet. Det kommer også flere nye fotobokser i tillegg til de 1600 som allerede finnes.

7 AV 10 FOR FORT: I Sverige kjører 70 prosent av tungtrafikken for fort. De neste årene skal 4250 kilometer av det svenske veinettet få fartsgrense 80 km/t i stedet for 90. Foto: Trafikverket
7 AV 10 FOR FORT: I Sverige kjører 70 prosent av tungtrafikken for fort. De neste årene skal 4250 kilometer av det svenske veinettet få fartsgrense 80 km/t i stedet for 90. Foto: Trafikverket Vis mer
Publisert

Ifølge trafikksikkerhetsdirektør Maria Krafft i Trafikverket, kjører 50 prosent av personbilene og 70 prosent av tungtrafikken for fort i Sverige. I år settes farten ned fra 90 til 80 km/t på 1110 kilometer av det svenske veinettet.

Målet er null drepte

Men dette er bare begynnelsen. I løpet av de neste årene skal fartsgrensen ned på 4250 kilometer av veinettet. Dette dreier seg om veier med mye trafikk som ikke har midtdeler. Også i Norge pågår den samme debatten. Statens vegvesen vurderer å senke fartsgrensen fra 80 til 70 km/t på mange veier.

Sandra Nordahl er sjef for trafikkplanlegging i det svenske Trafikverket. Til Teknikens Värld sier hun at å senke fartgrensen er en del av arbeidet mot Nullvisjonen.

- Målet er et ingen skal bli drept eller alvorlig skadet i trafikkulykker på våre veier. For å nå dette målet, må vi tilpasse fartsgrensene til veiens standard, sier Nordahl, som forteller at farten samtidig skal settes opp på 1200 kilometer av veinettet. Dette er veier som har fått midtdeler eller nybygde motorveier. Her heves grensen fra 90 til 100 km/t.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer