Feilfylling av drivstoff

- Flere fyller feil drivstoff

Forsikringsselskap melder om økning i bilister som fyller feil drivstoff.

FEILFYLLING: Forsikringsselskapene sier at feilfyllinger gjerne er et problem i familier hvor det er flere biler. Konsekvensen er størst dersom du fyller bensin på en dieselbil. Foto: Shutterstock/NTB scanpix
FEILFYLLING: Forsikringsselskapene sier at feilfyllinger gjerne er et problem i familier hvor det er flere biler. Konsekvensen er størst dersom du fyller bensin på en dieselbil. Foto: Shutterstock/NTB scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Vi har sett en stor økning i antallet feilfyllinger i år. Til nå i år er det kun to måneder som har vært lavere enn 2017-tallene, sier Roger Ytre-Hauge, fagsjef på motor i Frende Forsikring.

Ifølge forsikringsselskapet har antallet feilfyllinger økt med 25 prosent.

Dinside har tidligere skrevet om at feilfyllinger ofte øker om sommeren - men ifølge tall fra Frende Forsikring er økningen i år jevnt fordelt:

- Folk fyller feil enten det er en varm sommer, kald vinter eller stormfull høst, sier Ytre-Hauge.

- Flere enn 2016, færre enn 2017

Ifølge kommunikasjonssjef Ole Irgens i Tryg forsikring, er bildet et litt annet hos dem:

- Vi har litt flere feilfyllinger så langt i år enn i 2016, men litt færre enn i 2017. Kanskje våre kunder er flinkere til å passe på enn Frende sine, vi har i alle fall ikke merket noen markert stigning i antall feilfyllinger, uttaler Irgens til Dinside.

Heller ikke If har registrert noen stor økning i feilfyllinger i år.

- Dette er tall vi ikke kjenner oss igjen i, og vi forsikrer hver 5. bil på norske veier. Ifølge våre tall holder dette seg ganske stabilt, sier Sigmund Clementz, informasjonssjef i If.

- Men det er nok en del flere som får behandling på stedet, sier han, og forteller at det nå finnes en del bergingsbiler som har utstyr til å utføre de nødvendige renseprosessene på stedet.

- Skjer ofte folk som har flere biler

Det kan være mange grunner til at folk fyller feil drivstoff. Både Tryg, If og Frende nevner utfordringen med flere biler i husstanden som en årsak.

- Det vi kan si er at dette er gjerne et problem i familier hvor det er to eller flere biler - og hvor det er en bensinbil og en diesel; og kanskje en elbil også. Og så fyller man drivstoff litt i vanvare: Man har kanskje ikke tenkt nøye nok over hvilken bil man står med i øyeblikket, sier Clementz til Dinside.

Ifølge Irgens er det også noen kunder som mener det er dårlig merking på pumpene.

- Dårlig tid og stress kan også være en årsak, sier Irgens til Dinside.

- Men dette er et hendelig uhell som kan skje den beste, understreker Clementz.

- Ikke start motoren!

Om det er én ting du absolutt ikke skal gjøre dersom du står ved pumpene og innser at du har fylt feil, så er det å starte bilen. Og starter du dieselbilen med bensin på tanken, er det ekstra ille.

- Det er én ting som gjelder: Ikke vri om nøkkelen! Få hjelp av noen på bensinstasjonen til å dytte bilen vekk fra pumpa. Kontakt forsikringsselskapet som skaffer veihjelp slik at bilen blir transportert for tapping og rensing, oppfordrer Clementz.

Dersom du starter bilen og deretter innser at du har tabbet deg ut: Skru den av med en gang - og tilkall hjelp.

Dersom du får dratt bensin inn i dieselmotoren, kan det gjøre stor skade. Det er ikke like dramatisk om du skulle fylle diesel på bensinmotoren, men dette er selvsagt heller ikke ønsket.

Dekkes ikke av alle forsikringer

Det er ulik grad av dekning for feilfylletabber hos forsikringsselskapene.

De fleste dekker tømming og rens i en kasko- eller super/ekstraforsikring - men det er gjerne forbundet med en egenandel og bonustap.

En delkasko dekker ikke skader og hjelp ved feilfylling.

Kontakt forsikringsselskapet dersom du er usikker på hvilken dekning du har.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer