Flere kjører med sommerdekk om vinteren

17 prosent av skadde personbiler i fjor vinter, kjørte på sommerdekk.

Flere kjører med sommerdekk om vinteren
Publisert
Sist oppdatert

En stadig større andel av ulykkesbilene kjører på sommerdekk om vinteren, viser nye tall fra If Skadeforsikring. Det skriver det oppdragsfinansierte nyhetsbyrået Newswire.

Hele 17 prosent av personbilene med registrerte skader sist vinter kjørte på sommerdekk. Det viser If Skadeforsikrings tall for perioden november-april. For fem år siden var andelen 11 prosent.

– Andelen har økt fra år til år i denne perioden. Det indikerer at skremmende mange kutter ut vinterdekk. Folk er ikke lenger like flinke til å ta hensyn til føret, sier teknisk sjef Vidar Brustad i If Skadeforsikring til Newswire.

Les også: Slik skifter du hjul

Venter i det lengste

Ulykkene på sommerdekk skjer gjennom hele vinteren, men mange skyldes at av bilførere legger om for sent om høsten eller for tidlig om våren, ifølge If.

– Folk venter i det lengste med å sette på vinterdekk. Værvarslingen kan melde om snø i forveien, men mange venter likevel med å legge om helt til den morgenen snøen ligger der, sier Brustad.

Flere kjører med sommerdekk om vinteren


Langs hovedveiene inn til de store byene ser vi det hvert år. Biler som står på veiskuldrene (om vi er heldige) med nødblink og varseltrekant på plass. Ute av stand til å bevege seg sikkert på ferske snøveier.

Les også: Vi er idioter - dette skjer jo hvert år!

Flinke i nord

Skadetallene til If viser store regionale forskjeller. I Nord-Norge kjører én av ti ulykkesbiler med sommerdekk om vinteren, mens hver fjerde skadde bil på Vestlandet gjør det samme.

– I nord vet folk at snøen kommer uansett, så det er ikke noe å lure på. Vi skal ikke se bort fra at mildere vintrer sørpå har gjort at flere velger å gamble på å kjøre med sommerdekk en stadig større del av året, sier Brustad.

– Særlig i byene er det en stor andel bilførere som velger å kjøre på sommerdekk hele året og tar sjansen på at det går bra. Salting av viktige veier gjør nok at noen tøyer strikken lengst mulig der, sier han.

Pigg best på is

Piggfrie vinterdekk vinner stadig terreng på bekostning av piggdekk. Litt over halvparten av norske bilister kjører nå piggfritt vinterstid, ifølge Dekkimportørenes forening.

Les også: Vinterens beste dekk

Sist vinter var piggfriandelen i Trondheim 79 prosent, 83,8 prosent i Oslo og 90,1 i Bergen. Alle de tre byene har piggdekkgebyr.

Biler med piggdekk utgjorde 29,9 prosent av ulykkene sist vinter, viser tallene til If, mens 52,5 prosent hadde piggfrie vinterdekk.

– Det kan bety at noen bilførere som før har kjørt på piggdekk feilberegner kjøreegenskapene til piggfrie vinterdekk. Piggfrie er i dag av veldig god kvalitet og er et fornuftig valg for mange, men de har fortsatt noen svakheter i forhold til piggdekk, spesielt på is, sier Vidar Brustad i If.

Buss på sommerdekk

Hver sjette buss som havnet i Ifs skadestatistikk sist vinter, kjørte på sommerdekk. Andelen har holdt seg stabil over tid.

– Det er helt uansvarlig å kjøre med sommerdekk, eller for dårlige dekk, om vinteren. En buss er gjerne full av passasjerer, og en ulykke kan få katastrofale følger, sier Kristin Øyen i Trygg Trafikk til Newswire.

Det koster en del å skifte dekk på en buss.

– Det er nærliggende å tro at økonomiske hensyn gjør at enkelte gambler med sikkerheten til passasjerene. Heldigvis skjer det få bussulykker, sier hun.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer