Flere piggdekk med flere pigger

Continental og Nokian går mot strømmen.

50 PROSENT MER: De nye piggdekkene har opptil 50 prosent flere pigger, men er til gjengjeld lettere og dermed snillere mot underlaget enn de gamle.
50 PROSENT MER: De nye piggdekkene har opptil 50 prosent flere pigger, men er til gjengjeld lettere og dermed snillere mot underlaget enn de gamle. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Før forrige vintersesong kom Nokian på markedet med et piggdekk som først var forbudt i Norge.

Nå følger også Continental på med et piggdekk med alt for mange pigger i henhold til det samme regelverket, men begge dekkene er lovlig i bruk.

Forbudet skyldtes at dekket hadde for mange pigger i henhold til det norske regelverket, men Vegdirektoratet har gitt dekkene dispensasjon ut 2017.

Antallet som teller

Nokian stod for et år siden i knipe, ettersom deres nyeste utviklede piggdekk ikke lot seg selge i Norge. Både i Sverige og i Finland var dekket godkjent for bruk, bare ikke i Norge.

Dette til tross for at Nokian kunne dokumentere at piggene i dekket var mer miljøvennlig, selv i høyt antall, sammenlignet med ordinære og lovlige piggdekk. Regelverket sier at et piggdekk maksimalt får ha 50 pigger per rullemeter omkrets. De nye piggdekkene har opptil 50 prosent flere pigger, men disse er lettere og dermed snillere mot underlaget enn de gamle. Dekkmerking: Hemmeligheten bak alle tallene

Mer miljøvennlig

Årsaken til at 50 pigger i første omgang er satt som en grense er fordi hver pigg produserer en viss mengde uønsket veislitasje og svevestøv. Da dekket i fjor høst i tillegg vant dekktesten for vinterdekk i 2013, tok vi kontakt med Vegdirektoratet for en oppklaring. 
Resultatet av dette ble at dekket ble godkjent med dispensasjon.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer