Statens vegvesen kontrollerer trafikkskoler

Flere trafikkskoler i Nord-Norge fikk godkjenningen inndratt

13 sjåførskoler har mistet godkjenningen etter at Statens vegvesen har sjekket 85 sjåførskoler i de nordligste fylkene. I Midt-Norge mistet seks trafikklærere godkjenningen.

KONTROLL AV TRAFIKKSKOLER: 13 sjåførskoler har mistet godkjenningen etter at Statens vegvesen har sjekket 85 sjåførskoler i de nordligste fylkene. Foto: Statens vegvesen/ Knut Opeide
KONTROLL AV TRAFIKKSKOLER: 13 sjåførskoler har mistet godkjenningen etter at Statens vegvesen har sjekket 85 sjåførskoler i de nordligste fylkene. Foto: Statens vegvesen/ Knut Opeide Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I 2018 har Statens vegvesen vært på tilsyn hos 85 trafikkskoler i Nord-Norge, fra Brønnøysund i sør til Kirkenes i øst - og der har altså 13 sjåførskoler mistet godkjenningen. Ni har fått pålegg og åtte advarsler.

I Midt-Norge er 246 trafikkskoler kontrollert i 2018, og der fant man 94 avvik som krever oppfølging fordi opplæringen den enkelte trafikklærer eller trafikkskolen som helhet gir, ikke er god nok. Dette kan være at de ikke følger den godkjente læreplanen sin, eller at de ikke fyller ut elevkortene sine rett.

Seks trafikklærere i Møre og Romsdal og Trøndelag fikk tilbakekalt sin godkjenning av forskjellige årsaker, som kan være at de ikke oppfyller helsekrav til å fortsatt ha godkjenning som trafikklærer eller andre brudd i opplæringen.

Tilsynet går både på innhold, omfang og metode.

Slik gjøres tilsynet

– Om opplæringen ikke følger kravene får de i første omgang pålegg om å rette seg disse kravene. Om ikke de følger opp dette kan det føre til en advarsel. I ytterste konsekvens kan godkjenningen tilbakekalles, sier seksjonsleder Ingunn Foslund i Statens vegvesen region Nord.

Han kommenterer likevel at de aller fleste trafikkskolene har ting i orden.

Seksjonsleder Odd Nasvik i tilsynsseksjonen i Statens vegvesen Region midt sier de får tips fra sensorene i Statens vegvesen om dårlig opplæring og kandidater som møter opp til førerprøven som ikke er klare til å ta førerkortet, eller etter å ha fått tips fra elever og foreldre om dårlig opplæring. Disse spesifikke tipsene følges så opp av tilsynsseksjonen.

- Når vi er på tilsyn ber vi om å få være med på en kjøretime. Her ser vi etter hvordan trafikklæreren planlegger kjøretimen, hvilke elementer opplæringen inneholder i forhold til læreplanen og om læreren er oppmerksom, pedagogisk og har god kontakt med eleven, sier Nasvik.

Når tilsynet finner avvik, får trafikkskolen/trafikklæreren pålegg om å følge trafikkopplæringsforskriften. Etter gjentatte avvik og advarsler, kan Statens vegvesen velge å ta fra trafikklærerens godkjenning. Trafikklæreren kan påklage avgjørelsen til Vegdirektoratet.

- Ikke tenk kun på pris

Statens vegvesen oppfordrer unge og foreldre om å ikke kun tenke pris når man velger sjåførskole.

– Trafikkopplæringen du får via trafikkskolen danner et godt grunnlag for den sjåføren du senere skal bli, sier Foslund og oppfordrer foreldre til å være en aktiv del av sine barns føreropplæring, - både ved å øvelseskjøre, men også ved å ha et godt samarbeid med trafikkskolen.

- Bli gjerne med på en kjøretime for å plukke opp noen tips, er Foslunds råd.

Du kan sjekke hvilke trafikkskoler som er godkjente i denne oversikten hos Statens vegvesen. Oversikten er for hele Norge.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer