Flere uhell med piggfritt

I Oppland sist vinter var biler med piggfrie dekk oftere involvert i uhell enn biler med piggdekk. Dette viser registreringer foretatt av Statens vegvesen.

I Oppland er det registrert flere uhell på vinterføre med piggfrie dekk, enn med piggdekk.
I Oppland er det registrert flere uhell på vinterføre med piggfrie dekk, enn med piggdekk. Vis mer
Publisert

Registreringene er utført av vegvesenet i samarbeid med bilbergingsfirmaene i fylket. Til sammen er det registrert 180 bergingsoppdrag i perioden november 1997 til april 1998. Oppdragenes art varierer noe, men omfatter ulykker med personskade så vel som mindre kollisjoner og uhell uten personskade

Lite analysegrunnlag

Vegdirektoratet har analysert det innsamlede materialet. De konkluderer med at biler med piggfri utrustning er svakt overrepresentert i uhellstatistikken. Analysegrunnlaget er imidlertid for lite til at slutningene kan sies å være representative for hele Oppland fylke.Man kan heller ikke si noe om situasjonen ellers i landet. De fleste ulykkene skjedde utenfor tettbygd strøk.

Utforkjøringsulykker med piggfritt

Av de 180 bergingsoppdragene var det 44 kollisjoner og 136 utforkjøringer, med personskader i 14 av uhellene. Av de involverte kjøretøyene var 29% utstyrt med piggfrie dekk. 163 av uhellene skjedde på snø- og isføre. Det er ikke funnet sammenheng mellom dekktype på ulykkeskjøretøy og uhellstype, kjøreforhold, lysforhold, kurvatur, måned og bergingsoperatør. Men det synes som om biler med piggfrie vinterdekk er noe oftere involvert i utforkjøringsulykker enn i kollisjoner.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer