FM-radioen skal dø

Dødsdagen for FM-radioen er nå bestemt. Hva betyr det for deg?

FM-radioen skal dø
Publisert
Sist oppdatert

Dagens dato vil gå inn i historiebøkene når det gjelder bilunderholdning. I dag er det nemlig bestemt at FM-radioen skal dø i 2017. Dette får konsekvenser for alle med en FM-radio, men det skaper antagelig størst utfordring for dem som har radio i bil. Ikke minst vil det ha stor betydning for deg som skal kjøpe eller selge bil de neste årene.

Usikkerheten har rådet

Stengningen av FM-båndet er i denne omgang en avgjørelse for Norge. Det betyr at andre markeder foreløpig ikke påvirker radioprodusentene i samme retning som oss, men flere land kan selvfølgelig komme etter. Det får vi håpe både med tanke på infrastrukturen og tilgang på produkter.

DAB i praksis

DAB har i mange år gått igjen som et spøkelse vi bare har hørt om, for ikke mange har en DAB-radio:

I dag eksisterer det rundt 7,5 millioner radioer i norske hjem. Av disse er kun 366.000 DAB-radioer. Det trege salget skyldes naturlig nok at usikkerheten har rådet i alt for lang tid. Men nå er fremtiden bestemt, og det er en lang vei vi har å gå i løpet av de neste seks årene.

Problem for bileierne

Innendørs kan løsningen være å kjøpe seg en løs DAB-radio som kobles på eksisterende utstyr, alternativt at du bruker en nettradio som allerede begynner å bli vanlig på både receivere og små kjøkkenmodeller i stedet.

DAB har hatt en trang fødsel

Men i bilen er situasjonen langt mer komplisert. Ikke alle bilradioer har mulighet for tilkobling av eksternt utstyr, og disse må da byttes. Med dagens integrerte produkter kan dette by på problemer. Selv om bilradioen din har mulighet for tilkobling av eksternt utstyr, så har den nødvendigvis ikke styringsmulighet for en DAB-radio. Denne må da også byttes.

Bilradioprodusentene kan nå gni seg i hendene, for i et stort antall radioer må altså hele bilradioen byttes ut. I noen tilfeller må faktisk hele lydanlegget byttes, ettersom noen bilprodusenter har et så komplisert og egenutviklet system at det ikke er kompatibelt med noe eksternt utstyr.

Er dette verdens beste bilstereo?

Hva gjør du?

Et godt råd for deg som nå skal ut og kjøpe bil er selvfølgelig å kjøpe den med DAB-radio, om mulig. Dersom dette ikke er mulig fra bilprodusenten sin side, så bør du handle bilen med så lite og enkelt anlegg som mulig. Da blir det oftest lettere å bytte ut i ettertid. Mange tenker antagelig at de ikke skal ha den samme bilen om seks år, men dette kan også få store utslag for bruktverdien på bilen din, rett og slett fordi den blir mer tungsolgt.

Neste eier velger selvfølgelig den av de bruktbilene som har DAB-radio når han skal ut og handle bil. Hvem velger vel en bil uten klimaanlegg i dag?

Vårt enkle råd

Noen bilsystemer kan ta imot en ekstern DAB eller at en modul byttes. I de fleste tilfeller må bilen likevel inn på et verksted for å få dette gjort. Da må du både kjøpe enheten som skal inn, eller byttes, og du må betale verkstedet timepris for å få jobben gjort. Dette koster med andre ord en skvett penger.

Vårt beste råd dersom du er i markedet, er derfor å kjøpe deg en bil med DAB-radio, eller i det minste en bil som er kompatibel med sådant utstyr for fremtiden. Da er du klar. I dagens stortingsmelding er derimot 2015 satt som et vendepunkt. Er ikke halvparten av forbrukerne overbevist innen den tid, o glytter til digitalradio, så blir stengingen av FM-nettet utsatt to år. Etter den tid finnes det derimot ingen bønn lenger. Da skal FM dø, uansett.


Dette er tall fra Elektronikkbransjen som viser salget av analoge radioer, kontra DAB i Norge.

FM-radioen skal dø


FM-radioen skal døVi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer