Født til å være en ratt-kløne

Ny forskning avslører - eller fritar deg. Noen er bare født til å være dårlige sjåfører.

Noen behersker kompleksiteten bak rattet, andre ikke. Foto: DinSide
Noen behersker kompleksiteten bak rattet, andre ikke. Foto: DinSide Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Etter å ha testet frivillige i en bilsimulator, konkluderer forskere ved University of California, Irvine (UCI), med at noen dårlige sjåfører faktisk kan skylde på genene. Om du føler deg som en under-snittet kompetent sjåfør, kan det være genetisk feilstyring som ligger bak noen av problemene.

Les også: 450.000 nordmenn tror de ville strøket om de skulle kjørt opp på nytt

Kjørte dårligere, husket mindre

Testsjåfører som har gener som gir begrenset tilgang på brain-derived neutotrophic factor, BDNF, under aktiviteter, gjorde det 20 prosent dårligere i kjøretester enn andre. Og tilsvarende oppfølgertester flere dager senere avslørte tilsvarende resultater, skriver University of California, Irvine, i en melding på sine nettsider.

Les også: Bulker mest før jul

Testerne kjørte 15 runder i simulator, der de måtte lære seg å takle vanskelige svinger og kurver. Kjøretesten ble utført av 29 personer, der 7 av de deltakende hadde genvarianten som begrenset tilgang på BDNF i hjernen.

Ingen gentester - ennå

Personene med det begrensende genet, greide seg dårligere på veien enn de andre, lærte saktere og husket mindre fra løypa i den andre testen som foregikk fire dager senere. Det overrasket forskerne at resultatene ble så markant forskjellige for de to gruppene.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer