- Føler at vi møter veggen

Trikken vil sikre trafikantene enda mer, men staten er vanskelig.

Publisert
Sist oppdatert
- Vårt mål hele tiden er å gjøre trikken så trygg som mulig.


Trikken er en svært viktig del av kollektivtransport-tilbudet i hovedstaden. Men trikken kan være skummel.

Nå torsdag ettermiddag ble en kvinne skadd etter en kollisjon mellom en varebil og en trikk i hovedstaden. Varebilen ble truffet i høyre side.

Den første tirsdagen i november døde en mann i 40-årene av skadene han pådro seg da han var uoppmerksom og ble påkjørt av en trikk i Oslo.

Det samme skjedde i fjor da en kvinne i 50-årene ble overkjørt av trikken etter å ha falt over trikkeskinnene. Hjelpesløse tilskuere forsøkte å informere trikkeføreren om at det lå noen i trikkeskinnene, men trikkeføreren hørte ikke tilropene og kjørte over kvinnen. Konsekvensene var fatale.

Hva er det som gjør at trikken kan være så farlig?

En av årsakene kan være at mange bilister og fotgjengere ikke vet at man har vikeplikt ovenfor trikken - selv når man går over et fotgjengerfelt.

Les også: Er han helt idiot? Farlig lek på togskinner

Stor opplysningsskampanje

Kommunikasjonssjef i Trikken, Cato Asperud, sier til DinSide at trikken er et svært trygt transportmiddel for passasjerer, bilister og fotgjengere. Foto: Trikken.no
Kommunikasjonssjef i Trikken, Cato Asperud, sier til DinSide at trikken er et svært trygt transportmiddel for passasjerer, bilister og fotgjengere. Foto: Trikken.no Vis mer


- Det er en utfordring. Det er ikke ukjent for oss at mange ikke kjenner til vikeplikten. Vi jobber hardt med opplysingskampanjer i aviser og plakater i trikkene. I halvannet år nå har vi jobbet med Trygg Trafikk for å informere om reglene, og vi er i kontakt med kjøreskoler, sier Cato Asperud, kommunikasjonssjef for Trikken.

Asperud kan fortelle at det er vanskelig å få igjennom de helt revolusjonerende sikkerhetstiltakene for trikken.

- Det er vårt sterkeste ønske at dette blir mer synlig i trafikken. Det er gjort forsøk med blinkende lys foran fotgjengerfelt som varsler om når trikken er på vei. Men dette synes veimyndighetene at er for dyrt. Derfor har vi spurt om vi ikke kan få skilting da i hvert fall. Men vi føler at vi møter veggen, sier kommunikasjonssjefen.

I følge Asperud er det enklere å få til skilting om trafikkregler i resten av Europa. I Norge opplever han det som tungt.

KOMMENTAR: Forbanna kollektivtrafikk

Og det er særlig to ting Trikken gjerne skulle ha informert trafikantene bedre om.

Det ene er fotgjengernes vikeplikt ovenfor trikken, selv når de går over fotgjengerfelt som ikke er lysregulert. Det andre er vikepliktreglene i rundkjøringer.

Kjenner du til alle vikepliktsreglene i forhold til trikken? (Avsluttet)
Nei(56%) 189
Ja(44%) 148
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


- Når ikke fotgjengerfeltet er lysregulert, har fotgjengeren vikeplikt. Mens i rundkjøringer, og dette gjelder kanskje først og fremst for de rundkjøringene der trikken kjører rett gjennom, så har trikken vikeplikt på vei inn, men ikke på vei ut av rundkjøringen, sier Asperud.

Asperud skal snart i møte med veimyndighetene der de skal legge sine planer og ønsker på bordet. Håpet er at de snart skal bli hørt.

Les også: Ny reisegaranti for togpassasjerer

- Trikk er trygt!

Trikken i Oslo har i gjennomsnitt 30 millioner reisende hvert år, men de siste årene har det faktiske antallet ligget på nærmere 37 millioner.

Asperud er svært opptatt av å få frem at trikken ikke er noe å være redd for, og at Trikken hele tiden har som mål å gjøre trikken så trygg som mulig..

- Trikk er i utgangspunktet trygt. I løpet av 10 år har vi hatt 300 millioner reisende, og fem dødsulykker, sier han.

- Det er få dødsulykker og alvorlige skader i forbindelse med trikken. Trikkeførere er veldig våkne og oppvakte. Og inni byen har ikke trikken høy hastighet.

For fremtiden har Trikken allikevel ambisjoner om å separere bilister og trikkene.

- Vi vil gjerne prioritere trikk i egne gater, separert fra biltrafikken. Og vi vil ikke ha fotgjengerfelt over trikkelinja uten at det er lysregulert, sier Asperud.

Trikkens saksbehandler i Statens Vegvesen var ikke mulig å få tak i onsdag og torsdag.

Les også: Dette glemmer vi når vi reiser kollektivt

Har du hatt noen skumle opplevelser fordi du ikke kjente vikepliktsreglene for trikken? Fortell din historie i debattforumet nedenfor.

Saken er oppdatert siden første gangs publisering 7. november.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer