Oppmerksomhet i trafikken

Følg med!

En stor andel av de som dør i trafikken gjør det nemlig ikke. Noen bilister ser til og med en film, mens de kjører.

FØLG MED: Uoppmerksomhet i trafikken er et stort problem på norske veier. Mobiltelefonen er en versting, mens noen til og med har sett film mens de kjører bil. Foto: Øystein B. Fossum
FØLG MED: Uoppmerksomhet i trafikken er et stort problem på norske veier. Mobiltelefonen er en versting, mens noen til og med har sett film mens de kjører bil. Foto: Øystein B. Fossum Vis mer
Publisert

– Oppmerksomheten vår er begrenset. Vær ærlig med deg selv, er du egentlig så oppmerksom som du tror, spør Rita Aarvold i Statens vegvesen.

For som hun og både Vegvesenet og Trygg Trafikk er sørgelig klar over: Hele tre av ti dødsulykker i den norske trafikken skjer på grunn av uoppmerksomhet.

Den uoppmerksomheten kan bunne i så utrolig mange årsaker. Det gjelder ikke nødvendigvis bare de som tukler med mobiltelefonen bak rattet. Ofte kombineres flere former for uoppmerksomhet.

– Ser film bak rattet!

Senior kommunikasjonsrådgiver Christoffer Solstad Steen i Trygg Trafikk sier til Dinside at de trygt kan slå fast at dette er et alvorlig problem og en utfordring for trafikksikkerheten i dag. Alt for mange kombinerer kjøring med andre gjøremål som ikke er forenlig med hverandre.

– Å bruke håndholdt mobil er bare én av disse. Det finnes også eksempler på at folk ser på film mens de kjører, leser aviser, sminker seg eller spiser frokosten sin, forteller han.

– Ser film, sa du?

Dessverre ... det ferskeste eksemplet er fra rett før helga. Nå skal ikke jeg si at dette er hverdagskost, men at det finnes så mange tilfeller er skremmende. Jeg vil påstå at du har ganske liten respekt for andre rundt deg, når du ser på film mens du kjører bil.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.