Oppmerksomhet i trafikken

Følg med!

En stor andel av de som dør i trafikken gjør det nemlig ikke. Noen bilister ser til og med en film, mens de kjører.

FØLG MED: Uoppmerksomhet i trafikken er et stort problem på norske veier. Mobiltelefonen er en versting, mens noen til og med har sett film mens de kjører bil. Foto: Øystein B. Fossum
FØLG MED: Uoppmerksomhet i trafikken er et stort problem på norske veier. Mobiltelefonen er en versting, mens noen til og med har sett film mens de kjører bil. Foto: Øystein B. Fossum Vis mer
Publisert

– Oppmerksomheten vår er begrenset. Vær ærlig med deg selv, er du egentlig så oppmerksom som du tror, spør Rita Aarvold i Statens vegvesen.

For som hun og både Vegvesenet og Trygg Trafikk er sørgelig klar over: Hele tre av ti dødsulykker i den norske trafikken skjer på grunn av uoppmerksomhet.

Den uoppmerksomheten kan bunne i så utrolig mange årsaker. Det gjelder ikke nødvendigvis bare de som tukler med mobiltelefonen bak rattet. Ofte kombineres flere former for uoppmerksomhet.

– Ser film bak rattet!

Senior kommunikasjonsrådgiver Christoffer Solstad Steen i Trygg Trafikk sier til Dinside at de trygt kan slå fast at dette er et alvorlig problem og en utfordring for trafikksikkerheten i dag. Alt for mange kombinerer kjøring med andre gjøremål som ikke er forenlig med hverandre.

– Å bruke håndholdt mobil er bare én av disse. Det finnes også eksempler på at folk ser på film mens de kjører, leser aviser, sminker seg eller spiser frokosten sin, forteller han.

– Ser film, sa du?

Dessverre ... det ferskeste eksemplet er fra rett før helga. Nå skal ikke jeg si at dette er hverdagskost, men at det finnes så mange tilfeller er skremmende. Jeg vil påstå at du har ganske liten respekt for andre rundt deg, når du ser på film mens du kjører bil.

Et raskt Google-søk verifiserer kommunikasjonsrådgiverens påstand. Det er flere tilfeller hvor bilførere har blitt tatt på fersken mens de ser film. Hvor store mørketallene er vet ingen.

Skal utrolig lite til ... før pang!

Solstad Steen mener problemet er at man ikke aner hva som skjer foran seg. Flere har kanskje én eller annen gang i livet opplevd å skjene litt med bilen - for eksempel over i motsatt kjørebane? Det er unødvendig å påpeke at det er livsfarlig!

– Du kan skjena over i motsatt kjørebane eller møte en fotgjenger som skal krysse veien. Tar du blikket vekk fra veien i fart risikerer du å sette andres og ditt eget liv i fare, understreker kommunikasjonsrådgiveren

Bøter

Fra nyåret ble det innført strengere straffer for å benyttelse av mobiltelefon bak rattet. Både mobiltelefonen og touch-skjermene i bilene er eksempler på ting som kan stjele oppmerksomheten din bort fra veien.

– Mobilen er åpenbar. Leser du eller taster på denne, tvinges du til å ta bort blikket. Er du rask til å skrive kan du kanskje skrive og sende en kort sms på 20 sekunder. På 20 sekunder kjører du nesten 300 meter i blinde hvis farten er på 50 km/t, advarer Solstad Steen.

Foreløpig er det ingen kontrete regler som tilsier at bruk av bilens egen skjerm er forbudt. UP-sjefen sier imidlertid til Dinside at etaten kan straffe de som synder på dette feltet også.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer