Trafikksikkerhet

- Følger ikke med 24 prosent av tida

En undersøkelse utført av Transportøkonomisk institutt viser at det er mange som holder på med andre ting mens de kjører bil.

UOPPMERKSOMHET I TRAFIKKEN: Bruk av håndholdt mobiltelefon var den største synderen i TØIs undersøkelse. Foto: Shutterstock
UOPPMERKSOMHET I TRAFIKKEN: Bruk av håndholdt mobiltelefon var den største synderen i TØIs undersøkelse. Foto: Shutterstock Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

24 prosent av kjøretida brukes på andre ting enn bilkjøring. Det viser en rapport fra Statens vegvesen har lagt frem etter en undersøkelse utført av Transportøkonomisk institutt (TØI).

- Det å være ukonsentrert om selve bilkjøringen i en fjerdedel av tiden, er uansvarlig, og spesielt risikabelt er det på motorveier der vi kjører i høy fart, sier seniorrådgiver i Trygg Trafikk, Bård Morten Johansen, i en pressemelding i forbindelse med fremlegging av undersøkelsen.

TØIs undersøkelse baserer seg både på intervjuer og observasjoner, og observasjonene viste at 14 prosent av bilførerne gjorde andre aktiviteter i tillegg til å kjøre bilen.

Bruk av mobiltelefonen i hånden var den største synderen, men TØI trekker også frem bruk av bilens musikkanlegg, fokus og blikkontakt på passasjerer, samt spising og drikking, som aktiviteter bilførerne drev med mens de kjørte bil.

- Å drive med ting som gjør at vi fjerner blikket fra veien, selv bare i noen sekunder, innebærer en dødsrisiko. Det gjelder både på motorvei der farten er høy, men i enda større grad på smale tofeltsveier der risiko for møteulykker og utforkjøringer, er høyest, sier Johansen.

Han viser samtidig til tall for perioden 2011-2015 der manglende oppmerksomhet var medvirkende årsak til dødsulykkene i 29 prosent av tilfellene.

- I tillegg til fart og rus, er uoppmerksomhet den største risikoen for alvorlige ulykker. Det kan hver og en av oss gjøre noe med, legger han til.

Om undersøkelsen

TØI observerte 1337 biler som passerte dem i venstre felt. Omtrent midtveis i denne strekningen ble 273 bilførere stanset og intervjuet av TØI. Undersøkelsen ble gjennomført på en motorveistrekning med to kjørefelt i hver retning.

- Trøtthet mest risikofylt

I intervjurunden svarte 35 prosent av bilførerne som holdt på med andre aktiviteter eller var uoppmerksomme, at én eller flere av disse aktivitetene kan være farlige. Men kun ni prosent svarte at de hadde blitt uoppmerksomme, mens to prosent sa at de hadde opplevd en farlig situasjon som følge av egen uoppmerksomhet, skriver TØI i rapporten.

Når det gjelder hva som ble vurdert som mest risikofylt, var det 45 prosent som svarte trøtthet, mens 37 prosent av de spurte, og som hadde brukt telefonen de siste 30 minuttene, svarte at bruk av mobiltelefon var risikabelt.

I tillegg ble distraksjon utenfor bilen ble vurdert som risikabelt av 20 prosent, mens bare litt over 3 prosent vurderte å bruke radio- eller musikkspiller som risikabelt.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer