Trafikksikkerhet

- Følger ikke med 24 prosent av tida

En undersøkelse utført av Transportøkonomisk institutt viser at det er mange som holder på med andre ting mens de kjører bil.

UOPPMERKSOMHET I TRAFIKKEN: Bruk av håndholdt mobiltelefon var den største synderen i TØIs undersøkelse. Foto: Shutterstock
UOPPMERKSOMHET I TRAFIKKEN: Bruk av håndholdt mobiltelefon var den største synderen i TØIs undersøkelse. Foto: Shutterstock Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

24 prosent av kjøretida brukes på andre ting enn bilkjøring. Det viser en rapport fra Statens vegvesen har lagt frem etter en undersøkelse utført av Transportøkonomisk institutt (TØI).

- Det å være ukonsentrert om selve bilkjøringen i en fjerdedel av tiden, er uansvarlig, og spesielt risikabelt er det på motorveier der vi kjører i høy fart, sier seniorrådgiver i Trygg Trafikk, Bård Morten Johansen, i en pressemelding i forbindelse med fremlegging av undersøkelsen.

TØIs undersøkelse baserer seg både på intervjuer og observasjoner, og observasjonene viste at 14 prosent av bilførerne gjorde andre aktiviteter i tillegg til å kjøre bilen.

Bruk av mobiltelefonen i hånden var den største synderen, men TØI trekker også frem bruk av bilens musikkanlegg, fokus og blikkontakt på passasjerer, samt spising og drikking, som aktiviteter bilførerne drev med mens de kjørte bil.

- Å drive med ting som gjør at vi fjerner blikket fra veien, selv bare i noen sekunder, innebærer en dødsrisiko. Det gjelder både på motorvei der farten er høy, men i enda større grad på smale tofeltsveier der risiko for møteulykker og utforkjøringer, er høyest, sier Johansen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer