Bærearm på Tesla Model S og X:

Følger situasjonen nøye

Men de kalles ikke tilbake nå.

PROBLEMER: Tesla Model X er en av to Tesla-modeller som har problemer med bærearmer. Her ser du riktignok den nyeste og forbedrede Plaid-utgaven. Foto: Fred Magne Skillebæk.
PROBLEMER: Tesla Model X er en av to Tesla-modeller som har problemer med bærearmer. Her ser du riktignok den nyeste og forbedrede Plaid-utgaven. Foto: Fred Magne Skillebæk. Vis mer
Publisert

Statens vegvesen mener at problemene med bærearmer på Tesla-modellene S og X ikke utgjør en uakseptabel risiko.

De mener derfor det ikke er grunnlag for å tilbakekalle modellene.

De vil likevel følge situasjonen nøye fremover og forutsetter at Tesla rapporterer inn eventuelle nye hendelser, skriver Vegvesenet i en epost til Motor.

Der begrunner de konklusjonen slik:

* Antallet brudd i bakre nedre bærearm er relativt lavt sett opp mot det totale antall slike biler i det norske markedet.

* De rapporterte tilfellene der det har vært brudd i bakre nedre bærearm har skjedd i lav hastighet, ofte under rygging.

* Statens vegvesen har ikke mottatt meldinger om at brudd i bakre nedre bærearm har medført at føreren har mistet kontrollen over bilen.

* Tesla har gjennomført og dokumentert i tester at bilene fortsatt er styrbare og kan gjennomføre en kontrollert nedbremsing, hvis et brudd i bakre nedre bærearm skulle oppstå.

* Kjøreegenskapene er lite påvirket av føreforholdene når brudd oppstår. Både ABS (blokkeringsfrie bremser) og ESP (stabiliseringssystem) virker, og gjør at føreren kan gjøre en kontrollert nedbremsing.

IT'S A YOKE: Tesla Model S og X kommer nå med et helt nytt ratt. Det skaper ikke bare begeistring. Video: Elbil24.no Vis mer

Tesla vil ikke kommentere

Beskjeden kommer etter at det tidligere i måneden ble kjent at Vegvesenet vurderte tilbakekalling av modellene Tesla S og X for bytte av bærearmer, etter tilfeller hvor disse har knekt.

Allerede i november 2022 sendte Vegvesenet et brev til Tesla om saken. Det siste møtet mellom produsenten og Vegvesenet fant sted i desember.

Det er registrert totalt 21 500 Model S og 14 300 Model X i Norge.

Tesla Norge ønsker ikke å kommentere avgjørelsen, skriver Motor.

Mer om