Førerkort utstedt med feil klasse

Folk fra hele landet har fått feil førerkort

Folk fra alle de norske fylkene kan ha fått førerkort med feil klasser og kjøretillatelser.

HAR FÅTT FEIL FØRERKORTKLASSE: Hundrevis av nordmenn vil i løpet av kort tid motta brev fra Statens vegvesen om at de har feil på førerkortet. Foto: Øystein Fossum
HAR FÅTT FEIL FØRERKORTKLASSE: Hundrevis av nordmenn vil i løpet av kort tid motta brev fra Statens vegvesen om at de har feil på førerkortet. Foto: Øystein Fossum Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Statens vegvesen har oppdaget feil opplysninger på flere hundre norske førerkort. Etter å ha gjort en gjennomgang av alle førerkort utsted i perioden 2005 og 2014, som er om lag tre millioner, har etaten lagt merke til at flere har fått utstedt førerkort med kjøretillatelser de egentlig ikke skulle hatt.

Ifølge Vegdirektoratet har 324 førerkort ved en feil blitt utstedt med uriktig informasjon, om hvilke førerkortklasser førerkortet skal gjelde.

- Disse førerne har fått med seg klasser de ikke har fått opplæring i, forteller leder for førerkortkontoret Synnøve Vebostad til Dinside.

Olsen-saken

Bakgrunnen til at Vegdirektoratet nå har funnet disse feilene er saken om den tidligere bruktbilforhandleren Olsen Bil i Grimstad, hvor innehaveren blant annet skal ha solgt farlige bruktbiler til intetanende bruktbilkjøpere. Blant annet skal deler fra to forskjellige vrak ha blitt skjøtet sammen og solgt som én bil.

I november 2016 gikk politiet til aksjon mot bruktbilselgeren, og følgelig ble 1.000 biler gransket av Vegdirektoratet. Etter å ha sett nærmere på saken oppdaget de altså feil i det gamle datasystemet, som de byttet ut i 2014.

- Det begynte med Olsen Bil-saken, som ennå ikke er ferdigbehandlet. Vi oppdaget etter nærmere undersøkelser at det var utstedt førerkort, hvor vedkommende så ut til å ha fått annen rettighet enn hva de egentlig hadde rett til. Vi så at det i vårt system var systematisk brist, som innebar mulighet for å legge til førerkort-klasser, uten å ha godkjent opplæring, forklarer kontorsjefen.

- Ingenting kriminelt

Oppdagelsen førte til at tre millioner førerkort ble sjekket automatisk, før Vegdirektoratet satte seg ned og i detalj undersøkte hele 7.000 førerkort utstedt mellom 2005 og 2014. Av dem viste det seg altså å være feil med 324.

- Mener dere at privatpersoner med disse førerkortene har gjort noe straffbart?

- Nei. Ingenting tyder på det. Det har vært en saksbehandlingsfeil hos oss, som vi oppdaget etter å ha kryssjekket systemene våre, svarer Synnøve Vebostad.

- Mistenker dere noe kriminelt fra annet hold?

- Nei. Feilen er spredd over hele landet, så det er nok ikke noe kriminelt hos oss eller andre. Dette har antakelig oppstått på grunn av svikt i manuelle rutiner ved fornyelser av førerkort. Fra 2014 fikk vi et nytt og sikrere førerkortsystem, hvor slike feil ikke kan oppstå, understreker Vebostad.

Disse er rammet

324 mennesker over hele landet har altså fått tillatelse til førerkortklasser de egentlig ikke skulle hatt, fordi systemet har tillatt det. De fleste er de som har fått nytt eller fornyet førerkort mellom 2005 og 2013.

- Det har truffet jevnt over. Vi har sett etter steder som utpeker seg, men det viser seg å være spredd - også når det kommer til saksbehandlere, forteller kontorsjefen.

Vegdirektoratet opplyser overfor Dinside at de ikke har en enkel oversikt over alle stedene, men Vebostad sier hun antar mennesker i alle de 18 fylkene er rammet.

Feilene er ulike, og ifølge Vegdirektoratet er det vanskelig å peke på en enkelt årsak til at dette har skjedd.

- Mange av feilene er knyttet til fornyelser av førerkort og påføring av «E» klasser, altså tilhenger. Det er også feil knyttet til de ulike motorsykkel-klassene A, A1 og A2, forteller Wenche S. Nielsen ved førerkortkontoret.

- Kan en person som har kjørt opp på moped ha fått «vanlig førerkort», klasse B, eller til og med lappen på lastebil?

- Nei. Den største feilen er vel at en person har tatt opplæring og bestått førerprøve, klasse B, og fått utstedt førerkort klasse A.

... og dette kan du gjøre

De som har feil på førerkortet trenger ikke å foreta seg noe - foreløpig. De blir nemlig kontaktet, før de vil få utstedt et nytt og korrekt førerkort, gratis naturligvis.

Om du får et slikt varsel, får du også mulighet til å dokumentere om du likevel har rett på førerkortklassene.

- Om vedkommende som får forhåndsvarsel har dokumentert bevis, så gir vi dem mulighet til å uttale seg. Vi har imidlertid undersøkt i vårt system, og finner ingen slik dokumentasjon, forklarer Synnøve Vebostad.

Fra og med 13. februar i år kunne man dessuten bestille nytt førerkort på internett.

Har sendt brev i dag

Torsdag sendte Statens vegvesens saksbehandlere ut de første brevene til dem det gjelder. Disse vil fortløpende bli sendt ut de neste dagene.

– De som har feil førerkortklasse oppført på førerkortet, vil få et brev fra oss der vi ber om at de leverer inn førerkortet til en trafikkstasjon. De vil da samtidig få utstedt et nytt førerkort. Siden feilen ligger hos oss vil vi gjøre dette gratis, sier Vebostad.

- Dere kan ikke bare sende førerkort i posten til dem det gjelder?

- Per i dag er regelverket og rutinene å levere inn gamle førerkort for å få dem makulert.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer