Forbrukerne og miljøet betaler, staten tjener

Bilen er viktig for mange. To av tre reiser utføres med bil og dette tilsvarer 75 prosent av daglig reiselengde.

Publisert
Sist oppdatert

Opplysningsrådet for Veitrafikken har regnet ut at kostnadene ved å holde en bil som koster cirka 220.000 kroner (som for eksempel kan være en Peugeot 307 eller en Toyota Corolla) vil være 59.364 kroner per år med 15.000 kilometer kjørelengde. Dette er mye penger på et husholdningsbudsjett, selv om det er bilen som benyttes desidert mest til reiser. Blant annet utføres 70 prosent av arbeidsreisene, 76 prosent av tjenestereisene og 80 prosent av omsorgsreisene med bil. Det er tydelig at veldig mange velger bil som transportmiddel uansett kostnad.

Staten tjener

Mye av disse pengene forsvinner inn i statskassa. Frem til begynnelsen av 80-tallet gikk bilavgiftene og det staten brukte til veiformål nesten i hånd i hånd. Spriket var på bare noen ganske få milliarder. Fra 1983 til 1986 dobler avgiftene seg fra omlag 10 til 20 milliarder, mens statens utgifter til vei nesten ikke økte i det hele tatt. Nå ligger de årlige avgiftene på drøye 40 milliarder og utgiftene til veiformål ligger på drøye 11 milliarder.

Forurenser

Biler forurenser og gamle biler er verst. Selv om biler som ligger på gjennomsnittsalderen på 10,3 år er utstyrt med katalysator, er det mange biler som er registrert før 1989 som ikke har katalysator. De forrurenser ti ganger så mye som yngre biler. Katalysatoren omdanner 90 prosent av skadelige CO (karbonmonoksyd), HC (hydrokarboner) og Nox (nitrogenoksyder) til vanndamp, nitrogen og karbondioksid. Det sørgelige er da at en tredjedel av alle norske biler dessverre ikke har katalysator og står for 75 prosent av de farlige utslippene fra biltrafikken.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer