Forbud mot bilvask hjemme

Hver eneste bilvask på åpen grunn har en miljøkostnad på 200 kroner, mener svensk miljøekspert.

FY: Bilvask bør ikke foregå på gårdsplassen. I Jönköping vanker det bot på 10.000 kroner.  Foto: colourbox.com
FY: Bilvask bør ikke foregå på gårdsplassen. I Jönköping vanker det bot på 10.000 kroner. Foto: colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Har du planer om å vaske bilen hjemme i helgen? Vel, se ikke bort fra at dette privilegiet kan forsvinne. Det har det nemlig gjort i deler av Sverige, hvor det er forbudt å vaske bil på egen oppstillingsplass og øvrig privat grunn. Det samme gjelder i Tyskland.

Synderne i Jönköping risikerer å få en bot på 10.000 kroner dersom de blir tatt.

LES OGSÅ: Slik gjør du bilen vårklar

Miljøet råder

Bakgrunnen for dette er at det regnes med at söta bror vasker biler 30 millioner ganger i året. Av disse antas det at 20 millioner foregår hjemme på oppstillingsplassen.

Resultatet av dette er at 5,5 tonn tungmetaller, 2.000 tonn oljer og 5.000 tonn avfettingsmiddel, sjampo og poleringsmiddel renner rett ut i bakken, melder svenske Aftonbladet.

Dette anslås å gi en miljøkostnad på 200 kroner per bilvask.

LES OGSÅ: Slik redder du håpløs lakk

FARLIGE STOFFER: Tonnevis av kjemikalier renner ut i naturen som følge av hjemmevasken. Midlene blir heldigvis bedre med tiden, fastslår Miljødirektoratet.  Foto: colourbox.com
FARLIGE STOFFER: Tonnevis av kjemikalier renner ut i naturen som følge av hjemmevasken. Midlene blir heldigvis bedre med tiden, fastslår Miljødirektoratet. Foto: colourbox.com Vis mer


Lokale forbud

I Sverige er det opp til hver kommune hvordan de ønsker å håndtere problemstillingen. Noen gjør ingen ting, ande har lagt inn forbud, som Jönköping.

I Norge har problematikken vært oppe tidligere, og Miljødirektoratet har utredet hvorvidt det faktisk er et miljøproblem.

I en melding fra 2012 forteller de at det er en klar nedgang av farlige kjemikalier fra bilpleiemidler, men at det også er forskjell på produkter ment for private og profesjonelle.

Konklusjonen ble den gang at produsentene av vaskemidler tar oppgaven alvorlig, og at de blir mindre og mindre farlige. Dermed er det heller ikke behov for drastiske tiltak. En god del vaskeprodukter for bil er til og med miljømerket.

LES OGSÅ: Når bilpolering tas på alvor

Let etter Svanen

Statens forurensningstilsyn har på sin side gitt ut et informasjonsskriv som beskriver problemet og kommer med en oppfordring til løsning.

Det er enkelt og greit å lete etter Svanen-merket.

Produkter med dette merket er nødvendigvis ikke fritt for farlige stoffer, men har reduserte mengder av de stoffene du ikke bør tilføre moder jord.

LES GUIDE: Slik foretar du en grundig felgrens

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer