Frykter ulykker

Forbyr forbikjøring

I Sverige innfører politiet og Trafikverket «forbikjøring forbudt» på enkelte veistrekninger i påsken. Her hjemme oppfordrer vegvesenet til å «kjøre kylling».

HÅPER PÅ NULL: Påsketrafikken er ulykkesutsatt. Ta det rolig og unngå forbikjøringen selv om køer kan tære på tålmodigheten. Det kan være det beste middelet mot ulykker i påsketrafikken. Foto: Rune Korsvoll
HÅPER PÅ NULL: Påsketrafikken er ulykkesutsatt. Ta det rolig og unngå forbikjøringen selv om køer kan tære på tålmodigheten. Det kan være det beste middelet mot ulykker i påsketrafikken. Foto: Rune Korsvoll Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det er på strekningen på E4 fra Gävle, nord for Stockholm, og videre nordover at det svenske Trafikverket og politiet har bestemt at det skal være forbudt å kjøre forbi, under de mest trafikkerte dagene i påsken.

Dette er for å opprettholde best mulig flyt i trafikken og minske risikoen for alvorlige ulykker.

Ga null ulykker

– Risikoen for alvorlige ulykker øker når mange skal ut i påsketrafikken. Et forbud mot å kjøre forbi er noe vi har brukt i flere år for å øke trafikksikkerheten. Det har vist seg å gi positiv effekt og det har ikke skjedd noen alvorlige ulykker på strekningene der dette har vært innført, sier Erling Arvidsson i politiets trafikkseksjon til Vi Bilägare.

Å bryte mot forbikjøringsforbudet vil gi 3000 kroner i bot.

OVER FJELLET: Mange skal kjøre over fjellet i påsken. Planlegg turen godt, ta med varme klær og drikke. Nå kan du også få meldinger om forholdene på strekningen rett på mobilen. Foto: Markus Pentikainen.
OVER FJELLET: Mange skal kjøre over fjellet i påsken. Planlegg turen godt, ta med varme klær og drikke. Nå kan du også få meldinger om forholdene på strekningen rett på mobilen. Foto: Markus Pentikainen. Vis mer

«Kjør kylling»

I Norge går ikke veimyndighetene så langt som til å innføre forbikjøring forbudt-soner på spesielle veier i påsken. Vegdirektør Ingrid Dahl Hovland oppfordrer i stedet bilistene til å tørre å være «litt kylling» i påsketrafikken. Hun håper at det skal gi null drepte og hardt skadde på veiene i påsken.

– Vi går for nullen i årets påsketrafikk. Statens vegvesen vil at du skal være litt «kylling i påsketrafikken», sier Dahl Hovland. Med det oppfordrer hun altså bilistene til å senke farten.

Utfordrende på fjellet

Vegdirektøren kommer med noen konkrete tips til hvordan du kan være en god sjåfør i påsketrafikken.

KJØR KYLLING !: Norske veimyndigheter innfører ikke forbikjøring forbudt-veier i påsken, slik som i Sverige. Vegdirektør Ingrid Dahl Hovland oppfordrer i stedet bilistene til å kjøre "litt kylling". Foto: Statens vegvesen
KJØR KYLLING !: Norske veimyndigheter innfører ikke forbikjøring forbudt-veier i påsken, slik som i Sverige. Vegdirektør Ingrid Dahl Hovland oppfordrer i stedet bilistene til å kjøre "litt kylling". Foto: Statens vegvesen Vis mer

– Tilpass farten etter vær- og føreforholdene, bruk bilbelte, kjør rusfritt, pakk bilen riktig, planlegg turen din og ha oppmerksomheten på veien.

Flere skal over fjellet i påsken og det kan være krevende strekninger.

Få melding på mobilen

– Både fordi kjøreforholdene kan være utfordrende og fordi du som sjåfør kanskje ikke kjører der så ofte bør turen over fjellet planlegges godt. Pakk både varme klær, mat og god tid i påske-bagasjen, oppfordrer vegdirektøren.

Et annet godt tips: Du kan nå abonnere på veitrafikk-meldinger på vegvesen.no og få varsel om kjøreforholdene dit du skal på melding på mobilen.

Bilde av norgesferiekartet

Norgesferie

Se lesernes favorittreisemål

Legg til dine steder Se kart

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer