Ford med hissige kraftkarer

Det går an å ha muskler selv om man ikke er så veldig stor. Det vil Ford i høyeste grad bevise med Fiesta ST og trolig også RS.

Publisert
Sist oppdatert
Vi venter fortsatt på offisielle bekreftelser av disse modellene...


Fords nye småbil er nylig presentert og ventet på det norske markedet i november. Men allerede nå går ryktene om at den friske småbilen blir enda spenstigere når den bærer navnet ST, og trolig også RS litt senere.

ST

La oss ta det hele fra begynnelsen. Først en liten begrepsoppklaring. ST står for Sport Technologies og er en betegnelse Ford bruker på ekstra sportslige og spreke modeller. Eksempler er utgående Fiesta ST med 150 hester og Focus ST med Volvos turbofemmer på 225 hestekrefter.

RS

Nye Fiesta i sivil
Nye Fiesta i sivil Vis mer


I tillegg har man et enda høyere nivå, RS, som står for Rally Sport. De siste årene har det kun vært én modell tilgjengelig med et slikt tilnavn, nemlig forrige Focus RS som hadde en 2,0-liters turbomotor på 215 hester. En enda råere RS-variant basert på dagens Focus er også på vei, trolig med rundt 300 hestekrefter og firehjulsdrift. Da tar den i så fall steget et godt stykke ut av den vanlige GTI-klassen.

Nok av konkurrenter

Men vi starter med ST, den mest åpenbare kandidaten for produksjon, selv om ingenting er bekreftet fra offisielt hold ennå. I følge engelske Auto Express vil dette bli en artig liten sak. Med friskere styling, kraftigere motor og sportslige kjøreegenskaper skal den utfordre biler som først og fremst Renault Clio Sport, Peugeot 207 RC og Opel Corsa OPC, pluss en hel haug med andre litt mildere GTIer.

Snaut 200 hester

Fiesta RS Concept fra 2004
Fiesta RS Concept fra 2004 Vis mer


Motoren blir i følge samme kilde en 1,6-liters turbomotor på rundt 180-190 hestekrefter. Det burde gi 0-100-tider på drøyt syv sekunder og solide fartsressurser også i høyere hastigheter. Med tanke på Fords kompetanse og fokus på sportslige egenskaper, burde denne bilen bli en av de aller morsomste i klassen.

Drøyt 200 hester

Men engelskmennene rapporterer også at en enda heftigere variant er på vei, med navnet RS. Et slik konsept ble for øvrig vist allerede i 2004, basert på den nå utgående Fiestaen, men kom aldri i produksjon. Vi regner med at en produksjonsversjon nå trolig vil lande på den rette siden av 200 hestekrefter.

Lett

Forrige Focus RS
Forrige Focus RS Vis mer


I tillegg vil vekten være lavere, blant annet takket være et spartansk interiør og bruk av lettevektsmaterialer. Regn også med at oppsettet blir for klassen usedvanlig kompromissløst og førerorientert.

Når blir de offisielle?

Vi venter fortsatt på offisielle bekreftelser av disse modellene, noe som trolig vil komme i forbindelse med lanseringen til høsten, i alle fall i STs tilfelle. Den er nemlig antatt å komme en gang i løpet av 2009. RS ligger i følge ryktemakerne anslagsvis et år lenger bak i løypa.

Kilde: Autoexpress.co/uk

Her kan du lese mer om vanlige Fiesta.

Her finner du mer Ford-stoff:

 • Tester
 • Nyheter
 • Nybillanseringer
 • Spionbilder • Mer om

  Vi bryr oss om ditt personvern

  dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer